Παραπολιτικά

Τι λέει ο Γιάννης Ραγκούσης για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του δημόσια  τοποθέτηση για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την ορατή πολλαπλή διάσπαση έκανε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, σύντροφος της βουλευτού Τρικάλων του κόμματος Μαρίνας Κοντοτόλη.

 

 

Μιλώντας στον Γ. Τραπεζιώτη και τον Γ. Μελιγγώνη στον Ρ/Σ “Κόκκινο 105,5” ο πολύπειρος πολιτικός είπε τα πράγματα με το όνομά τους και έθεσε τις κόκκινες γραμμές τόσο για τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, όσο και για τους αντιφρονούντες. Αναλυτικά όσα είπε:

“Το χειρότερο σενάριο να προσπαθούσες να γράψεις πριν από τις εκλογές του Μαΐου για το τι θα συμβεί στο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένων αυτών πρωτίστως και μετά δεν νομίζω ότι θα μπορούσες να πετύχεις αυτό που η ίδια η ζωή έχει παράξει. Και η εσωκομματική και η πολιτική ζωή…

Νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας και αυτό και μόνο για να διαβάσουμε συλλογικά τους λόγους για τους οποίους γνωρίσαμε αυτή τη βαριά ήττα, αλλά κυρίως για να βασιστούμε πάνω σε αυτή την εκτίμηση και αξιολόγηση που θα κάνουμε, ώστε να διορθώσουμε και πολιτικά ότι πρέπει να διορθώσουμε, γιατί τώρα τι έχει αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά από τις εκλογές του Μαΐου και μετά; Ένα πράγμα έχει αλλάξει. Έχει αντικατασταθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το Στέφανο Κασσελάκη.

Πολιτικά, προγραμματικά, οργανωτικά ακόμη δεν έχουμε πειράξει τίποτα. Βέβαια υπάρχει ευθύνη για αυτό; Όχι γιατί τώρα είναι η ώρα, αφού προτάξαμε την εκλογή προέδρου δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Άρα αυτό που έχουμε μπροστά μας όμως είναι μία πολύ σοβαρή υποχρέωση να να δούμε πολιτικά, προγραμματικά, το υπογραμμίζω το προγραμματικά αλλά και οργανωτικά τι πρέπει να αλλάξουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, βασισμένοι στην αξιολόγηση που θα κάνουμε για τα αίτια τα οποία μας οδήγησαν στη βαριά ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου ώστε να πάρουμε μπρος μία πορεία ανάκαμψης, μία πορεία ανόδου.

Καταρχάς έγινε το μεγάλο γεγονός της διάσπασης, αποχώρησης της ομπρέλας κλπ, τόσων στελεχών, ιστορικών στελεχών, ιδρυτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μέσα στις συνθήκες η αλήθεια είναι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία, αλλά νομίζω ότι αυτό σιγά-σιγά πρέπει όλοι να φροντίσουμε να επέλθει, να προκύψει, δηλαδή η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, η ηρεμία, γιατί επαναλαμβάνω έχουμε μπροστά μας μία πολύ σοβαρή πολιτική συζήτηση.

Εγώ έχω μπει και σε μία φάση που δεν θέλω πια να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, γιατί θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες, είναι οριακές πια θα έλεγα.
Σε σχέση με την ίδια την δυνατότητα του κόμματος να υπάρξει, να ανακάμψει και να δώσει στον ελληνικό λαό αυτό που ποθεί και κυρίως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Λοιπόν το έχω στο μυαλό μου, αλλά δεν το έχω στο μυαλό μου ως μια οπτική ενός παρατηρητή, το έχω στο μυαλό μου το μυαλό μου, μέσα από το άγχος του να δράσουμε και να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, ώστε να μη συμβεί ου μη γένοιτο το τελευταίο. Που θα ήτανε να μειωθούν κι άλλο τα ποσοστά μας ή ου μη γένοιτο να πάμε και σε χειρότερη θέση από τη δεύτερη. Και όσες φορές έχω εγώ προσωπικά τοποθετηθεί στα όργανα, με αυτή την αγωνία εκφράζομαι στην πραγματικότητα.

Γιατί να το πω πολύ καθαρά, πρέπει να γίνουν πράγματα και άμεσα. Το πρώτο πράγμα πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει αυτός ο εμφύλιος.
Εγώ ο βασικός λόγος που είπατε στην αρχή, ότι δεν έχω δώσει καμία ραδιοφωνική συνέντευξη και μέχρι χθες δεν είχα δώσει και καμιά τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την εκλογή προέδρου, ήτανε γιατί ακριβώς δεν ήθελα να πάρω μέρος αυτό τον εμφύλιο. Όμως αυτός ο εμφύλιος, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας. Άρα πρέπει πάση θυσία να δράσουμε για να αποφύγουμε και τα χειρότερα, πάση θυσία πρέπει να δράσουμε για να έρθουν τα καλύτερα.
Τώρα τι εννοώ. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πια, από μένα, από οποιονδήποτε άνθρωπο διαθέτει κατά τη γνώμη μου μία στοιχειώδη λογική, καμία δημόσια επίθεση από μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον μέλους ή άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει πάση θυσία να σταματήσει είναι αδιανόητο. Και το ότι το αφήσαμε τόσο καιρό να εξελιχθεί, νομίζω ότι κάναμε πολύ μεγάλο λάθος και το πληρώνουμε.
Λοιπόν από δω και πέρα, πρέπει να σταματήσει.

Και ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να το επιβάλει σε όλα τα μέλη, σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως αυτό πρέπει να αφορά και τους ανθρώπους οι οποίοι τον υποστηρίζουν.
Είτε μέλη είναι είτε στελέχη είναι είτε θεσμικοί εκπρόσωποι του κόμματος είναι. Οριζόντια λοιπόν και δεν αναφέρομαι τώρα στο εύκολο κομμάτι που είναι οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα.
Έχει αποδειχθεί ότι η αυτοσυγκράτηση είναι πιο εύκολη από την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουμε όλοι μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Να πει ο καθένας την άποψή του για πολιτικά θέματα, για το κόμμα, για την πορεία του. Να κάνει προτάσεις, να κάνει παρατηρήσεις, να κάνει κριτικές πολιτικές όμως. Είναι άρρωστη κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί άλλο να αφήσουν να συνεχιστεί.

Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι μοιραίο να αποσυντεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. δεν είναι μοιραίο να διαλυθεί ο Σύριζα. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να ανατάξουμε την κατάσταση, αλλά αυτό θέλει κινήσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα που έχουμε μπροστά μας. Έφυγε η ομπρέλα. Εντάξει, πολύ σοβαρό γεγονός και πολύ αρνητικό γεγονός, εγώ το είπα και χθες να το πω και σήμερα που ξέρουνε και πολλοί φίλοι που μας ακούνε τα πιο αναγνωρίσιμα στελέχη της ομπρέλας που φύγανε, όμως ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και εγώ τα ξέρω προσωπικά, δεν είναι ευρύτερα γνωστά, οι οποίοι είναι σπουδαίοι άνθρωποι, σεβαστά στις τοπικές κοινωνίες, με προσφορά, εργάτες πραγματικοί για την κοινωνία και το κόμμα τους.

Δεν πρέπει να φύγει η Έφη Αχτσιόγλου, δεν πρέπει να φύγει ο Νάσος Ηλιόπουλος, δεν πρέπει να φύγει ο Αλέξης Χαρίτσης, δεν πρέπει να φύγει ο Πέτρος Κόκκαλης, δεν πρέπει να φύγει Σία Αναγνωστοπούλου. Αν και αυτό συμβεί θα είναι ένα βαρύτατο πλήγμα.

Ακούστε να σας πω τι γίνεται με τις έδρες. Ο Στέφανος Κασσελάκης δικαιολογημένα ζήτησε την επιστροφή των εδρών, γιατί αυτό όντως απορρέει από όσα έχουμε υπογράψει όλο που ήμασταν βουλευτές.
Οι έδρες προφανώς δεν θα παραδοθούν. Όπως επίσης στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε σε βουλευτές από άλλα κόμματα, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης το Γενάρη του ’19, που δεν παρεδώσαν τις έδρες τους στα κόμματα στα οποία προέρχονταν. Όλοι έχουν το ίδιο καταστατικό και έπρεπε να τις έχουν επιστρέψει με βάση τα καταστατικά των κομμάτων. Η συμφωνία των Πρεσπών, επίσης πέρασε χάρη στην συμβολή βουλευτών άλλων κομμάτων, που δεν είχαν παραδώσει τις έδρες τους και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το είχε αποδεχθεί.

Εγώ θα πω ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή. Δεν μπορεί κανείς και το λέω πάρα πολύ καθαρά, να συμβάλλει η να πράξει γεγονότα που θα οδηγήσουν στο να στερηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία αυτό που του έδωσε με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, δηλαδή την ιδιότητα, το θεσμικό ρόλο, το συνταγματικό ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό για μένα η κόκκινη γραμμή.
Κάνεις που, ο ελληνικός λαός έκανε το ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να στερήσει από το κόμμα μας αυτό. Επαναλαμβάνω το θεσμικό και σε συνταγματικό ρόλο.
Εκεί είναι κόκκινη γραμμή. Κανονικά δεν θα έπρεπε κανείς να φύγει από το κόμμα. Σωστά ζητείται η επιστροφή της έδρας. και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει για τον Γεωργούλη να επιστρέψει την έδρα. Ο Γεωργούλης δεν την επέστρεψε. Λοιπόν οι έδρες δεν βλέπω να επιστρέφονται, όπως δεν είχαν επιστραφεί και στα κόμματα επαναλαμβάνω των βουλευτών, τα οποία είχανε με την ψήφο τους στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας το Γενάρη του ‘19 ή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση όμως, λέω για μένα προσωπικά, είναι κόκκινη γραμμή. Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ιδιότητας αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία. Αυτό θα είναι πολιτικό ανοσιούργημα.”

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης