Τοπικά

Αλλάζει το Πρίνος ο νέος και ορεξάτος πρόεδρος

Η τοπική αυτοδιοίκηση πέρασε και περνάει από σαράντα κύματα. Οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η διοίκηση στον τόπο μας, αποτελούν την αρχή, την βάση ή τον πάτο αν θέλετε, αυτής της πυραμίδας. Αποξενωμένες από τα μεγάλα κέντρα λήψεων των αποφάσεων και συνάμα κοντά στον «απλό πολίτη», όπως συνηθίζουμε να λέμε, τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, τα μέλη και κατά επέκταση ο πρόεδρος τους είναι αυτά, που ακούνε, τα καθημερινά «παράπονα των χωριανών», αυτά δηλαδή, που συνήθως δεν φτάνουν στα αφτιά των πολλών! Πολλά μπορούν να ειπωθούν, καλά και άσχημα, σε αυτό το άρθρο όμως επιλέξαμε να ασχοληθούμε με μια συγκεκριμένη περίπτωση ενός προέδρου που στους πέντε μόλις μήνες από την ορκωμοσία του έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων.

Ο Κώστας Βαΐου είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πρίνου, επί τρία χρόνια επίτροπος στην Εκκλησία και τέσσερα πρόεδρος στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Δραστήριος και «φρέσκος» τα τελευταία χρόνια προσπαθεί μέσα από όλους αυτούς τους ρόλους να προσφέρει στον τόπο του. Τον άχαρο ρόλο του προέδρου, όπως λέει και ο ίδιος, τον αντιλαμβάνεται κυρίως ως ευθύνη, ευθύνη για προσφορά, στους συμπολίτες και στην τοπική κοινωνία, η οποία, όπως πολλές άλλες κοινότητες της ελληνικής επικράτειας ταλανίζονται από χρόνιες παθογένειες. Στους λίγους μόνο μήνες που κατέχει αυτό το αξίωμα, ο ίδιος, τα μέλη της επιτροπής αλλά και μια ομάδα πολιτών που έχουν συσπειρωθεί γύρω του, παράγουν ήδη ένα αξιοσημείωτο έργο, δίνοντας ελπίδα και εμπνέοντας, παρόμοιες δράσεις, άλλες κοινότητες και δήμους.

Κάνοντας αυτοψία, συνομιλώντας με τους φορείς αλλά και με απλούς πολίτες καταγράψαμε κάποια από αυτά τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα (στο τέλους του άρθρου υπάρχει και αντίστοιχο οπτικό υλικό). Προτεραιότητα αποτέλεσε η εικόνα του χωριού, καθαρίστηκαν οι δρόμοι από την άναρχη βλάστηση και τα φραγμένα κανάλια, ανοίχτηκαν αγροτικοί δρόμοι, καλύφθηκαν με πίσσα λακκούβες στο ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο, κλαδεύτηκαν τα δέντρα, ανανεώθηκε ο φωτισμός στην κεντρική πλατεία, τα σπασμένα τζάμια στις στάσεις των λεωφορείων, ενώ ανανεώθηκε πλήρως και η σήμανση με την αντικατάσταση παλαιών σημάτων STOP που είχαν ξεβάψει. Το Ιατρείο απέκτησε δύο νέα αερόθερμα, τα ΚΕΠ νερό μετά από 15 χρόνια, το δημοτικό σχολείο καινούργιες πόρτες, κουφώματα αλουμινίου ενώ βάφτηκε και καθαρίστηκε ο προαύλιος χώρος. Αποχετεύσεις καθαρίστηκαν, σωλήνες αντικαταστάθηκαν και πολλές παροχές νερού επισκευάστηκαν.

Αυτά λοιπόν, είναι επιγραμματικά κάποια από τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ενώ και άλλα, πολλά άλλα, έπονται. Το παράδειγμα της μικρής αυτής κοινότητας μας δείχνει πως με όρεξη, επιμονή και συνεργασία μπορούν ακόμα και στο πιο μικρό επίπεδο, ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες, με απλά καθημερινά πράγματα να βελτιώσουμε τις κοινωνίες που ζούμε και μας φιλοξενούν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης