Τοπικά

Απόστολος Λαγάρας: “Ζητείται ψυχραιμία για τον κορονοϊό”

Πριν λίγους μήνες παρακολουθούσαμε ως απλοί θεατές την εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα. Ακούγαμε πράγματα που ήταν αδιανόητα για τη δική μας λογική. Ο ιός εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς και η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι Κινέζοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, παίρνοντας μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης και περίθαλψης των νοσούντων. Είδαμε και το αδιανόητο….δύο νοσοκομεία αποκλειστικά για τη διαχείριση των κρουσμάτων κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ! Περιορισμός μέσα στο σπίτι του πληθυσμού…παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων με drone…συλλήψεις όσων δεν συμμορφώνονταν…πόλεις φαντάσματα…

Αλλά αυτό που φαινόταν τόσο μακριά, τελικά χτύπησε την πόρτα των γειτόνων μας. Δυστυχώς οι Ιταλοί δεν αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης αμέσως και επέδειξαν απερισκεψία και ανυπακοή στην εφαρμογή των επιβληθέντων μέτρων. Οι νεκροί πληθαίνουν συνεχώς και η αδυναμία του υγειονομικού συστήματος να περιθάλψει έγκαιρα τόσους νοσούντες είναι εμφανής. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ισπανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του ιού και λαμβάνονται δραστικά μέτρα. Οι ΗΠΑ έφτασαν μέχρι και να διακόψουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου ήρθε και η σειρά της Ελλάδας. Μετά τα πρώτα κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός των νοσούντων κοντεύει τις τέσσερεις εκατοντάδες και έχουμε αρχίσει να μετράμε τους πρώτους νεκρούς. Η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέτρα λαμβάνονται το ένα μετά το άλλο προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα οδηγούν σε μία συνισταμένη. Όλοι επιβάλλεται να φροντίσουμε του εαυτούς μας και τους γύρω μας. Ο περιορισμός στο σπίτι και η εφαρμογή των μέτρων με ευλάβεια αυξάνουν τις προοπτικές γρήγορης εξόδου από την κρίση.

Ψυχραιμία πάνω από όλα! Υποταγή του ελληνικού ταπεραμέντου στα σημεία των καιρών. Ο πανικός από τη μια και η αντίδραση στα ληφθέντα μέτρα από την άλλη είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του κορονοϊου. Ως χώρα βιώνουμε ίσως μία από τις πλέον δύσκολες καταστάσεις σε υγειονομικό επίπεδο. Ο εχθρός είναι ύπουλος και γι’ αυτό επικίνδυνος και ως τέτοιο πρέπει να τον πολεμήσουμε.

Είμαστε όλοι σύμμαχοι στην κοινή προσπάθεια υπέρ της ζωής!

 

Απόστολος Αθ Λαγάρας

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

MSc «Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης