Τοπικά

Από τα θρανία των Εκπαιδευτηρίων ΄΄Αθηνά΄΄ στα “έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “

 Για άλλη μια χρονιά τα Εκπαιδευτήρια ΄΄Αθηνά΄΄ συμμετέχουν ενεργά στην ΄΄Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου΄΄ που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2024 στα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄ στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να υποδυθούν το ρόλο του ευρωβουλευτή και μέσα από γόνιμο διάλογο να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Συνολικά 170 μαθητές από την Ελλάδα και την ομογένεια είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους,  να ανταλλάξουν ιδέες ,να διασκεδάσουν και να βραβευτούν.

Μοναδική, ιδιαίτερη και συνάμα υπέροχη θα χαρακτήριζα την εμπειρία που το Σχολείο μου και οι υπεύθυνες καθηγήτριες κα Σοφία Μαργαρίτη και κα Ειρήνη Κούκου μου έδωσαν την ευκαιρία να βιώσω με τη συμμετοχή μου στην “Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄ στις 18-19 Ιανουαρίου 2024. Μέσω της συναναστροφής και της αλληλεπίδρασής μου με συνομηλίκους μου από σχολεία όλης της Ελλάδας και των πολύπλευρων συζητήσεων μας για θέματα που αφορούν κάθε πολίτη της ΕΕ, έννοιες όπως “Ευρωβουλευτής”, “επιτροπές”, “προεδρείο”,” ψήφισμα” πήραν σάρκα και οστά και ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μου σε αυτή την πρωτότυπη και άρτια δομημένη εκδήλωση.

    Σαμορελη Ασπασία Μαρία 

     Μαθήτρια της Α’ Λυκείου 

 

H αλήθεια είναι πως, μόλις αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο, έχοντας πλέον φτάσει στα “Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη”, το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, ένιωθα μέσα μου μια ιδιαίτερη ανησυχία ή αλλιώς άγχος θα έλεγα, μην έχοντας ξαναπάρει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία. Αφού όμως κάναμε γνωριμίες με παιδιά από όλη την Ελλάδα και αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις πάνω στα θέματα που αφορούν την ΕΕ αλλά και εμάς, το άγχος αντικαταστάθηκε από ενθουσιασμό, καθώς σιγά σιγά δημιουργούσαμε ωραίες στιγμές μαζί. Αυτό που εγώ αποκόμισα από αυτές τις αξέχαστες δύο μέρες, είναι ότι πρέπει να εκμεταλλεύεσαι την κάθε ευκαιρία που συναντάς και στη ζωή, να προσπαθείς να κάνεις εμπειρίες, γιατί ποτέ δε ξέρεις τι υπέροχες αναμνήσεις μπορεί να σου μείνουν από αυτές.

 

Μαριάννα Ντι Τζιαμμαρίνο,

μαθήτρια της Α’ λυκείου

Στο πλαίσιο της κατανόησης της λειτουργίας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο μέρες του Ιανουαρίου (18-19) τα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄ οργάνωσαν την Προσομοίωση Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτή τη μοναδική δράση 10 μαθήτριες εκπροσώπησαν τα Εκπαιδευτήρια ΄΄Αθηνά΄΄ μεταξύ των οποίων είχα την τιμή να συμμετέχω και εγώ. Με την καθοδήγηση των καθηγητριών μου κας Κούκου, κα Μαργαρίτη καθώς και της επιτροπής στην οποία ανήκα, η διαδικασία εξελίχθηκε σε μια υπέροχη ανάμνηση μέσα στην οποία υποδύθηκα τον ρόλο του βουλευτή, αγορεύοντας σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο με ενδιαφέρουσες γνώμες και έντονα βλέμματα από κάθε γωνιά της χώρας.

Με ιδιαίτερη χαρά έχοντας αποκτήσει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, δηλώνω απόλυτα ενημερωμένη  πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έτοιμη να εκφράσω την γνώμη μου ελεύθερα.

 

Μάνια Γεωργία Δαλιδά 

Μαθήτρια της Ά Λυκείου

 

Αξέχαστο. Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό όταν φέρνω στο νου μου αυτό το διήμερο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που φέτος μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στην «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα οπότε το άγχος δεν έλειπε, όταν ωστόσο φτάσαμε στα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄, ένα κύμα ενθουσιασμού με κυρίευσε και ανυπομονούσα να ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση απέκτησα πλήθος νέων γνώσεων και κατανόησα σε βάθος τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Βικτόρια Ντάρδα     

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου 

 

Τα Εκπαιδευτήρια ‘’Αθηνά’’ ,και συγκεκριμένα εμείς οι δέκα μαθήτριες με την συνοδεία των καθηγητών μας, κας Κούκου και κας Μαργαριτή, είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στην «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ,που έλαβε χώρα, με την πρωτοβουλία των ΄΄Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη΄΄ ,στο αμφιθέατρό τους .Στόχος της συνεδρίασης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση των νέων απέναντι στο ιδεώδες του Ευρωπαίου πολίτη αλλά και στις διαδικασίες που τον αφορούν . Η συμμετοχή μας ήταν καίριας σημασίας, αφού ως μαθητές τα οφέλη που αποκομίσαμε ήταν ποικίλα . Η συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής μου καταγωγής  , η δύναμη της ευρωπαϊκής μου ταυτότητας αλλά και η διαπίστωση πως μπορώ να συμβάλλω ως ενεργός ευρωπαίος πολίτης στα ζητήματα που αφορούν την γηραιά  Ήπειρο , είναι τα πρώτα και κυριότερα ερεθίσματα που εισέπραξα αυτό το διήμερο .

Αναστογιάννη Ευθυμία 

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

 

Η συμμετοχή μου στην «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη ήτανε μοναδική. Παρόλο το  άγχος που με κυρίευε στην αρχή, φτάνοντας στο σχολείο και ερχόμενη σε επαφή με άλλους συνομηλίκους μου από διαφορά μέρη της Ελλάδας, αντικαταστάθηκε με ιδιαίτερη χαρά, ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την έναρξη των διαδικασιών. Η εμπειρία μου αυτές τις δυο ημέρες θα μου μείνει αξέχαστη και πολύ ευχάριστη, καθώς μέσω αυτής της δραστηριότητας αποκόμισα ποικίλες γνώσεις. Και πιο συγκεκριμένα, για την ενημέρωση, την σημασία, αλλά και την δύναμη που κατέχω ως ενεργός πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναστασία Αντωνιάδη

Μαθήτρια της Α’ λυκείου

Η συμμετοχή μου στο «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σήμαινε για μένα μια βουτιά στην πολιτική και στους κοινωνικούς θεσμούς. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία, μέσα από την οποία ανέπτυξα τόσο τη ρητορική όσο και την κοινωνική ικανότητα, καθώς είχα την ευκαιρία να εκτεθώ στο κοινό και να συναναστραφώ με πλήθος συνομήλικων μου. Τέλος, οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν έλειπε το άγχος που όμως επισκιαζόταν από το αίσθημα του ενθουσιασμού. Χωρίς αμφιβολία, αυτό το διήμερο θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου!

Ειρήνη-Μαρία Πιτσαρή

Μαθήτρια της  Α’ Λυκείου

 

 Από τη συμμετοχή μου στη «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποκόμισα πολλά. Αρχικά, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω νέα παιδιά από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και να αναπτύξω φιλίες. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι απέκτησα νέες γνώσεις σε σημαντικά ζητήματα  που μας αφορούν όλους.

 

Μιχαέλα Μπάρδα 

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

 

Οι συμμαθήτριες μου και γω είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην «Προσομοίωση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» όπου διοργανώθηκε από τα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄. Η εμπειρία μας ήταν καταπληκτική, καθώς διδαχθήκαμε πολλά κατά την διάρκεια των εργασιών για την διαμόρφωση του ψηφίσματος της επιτροπής μας αλλά και παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις των υπολοίπων επιτροπών,

ενώ παράλληλα εξασκήσαμε τις δεξιότητές μας στην αγόρευση και στην ομιλία μπροστά σε κοινό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σχολείο μου, για την δυνατότητα συμμετοχής μου στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και τα ΄΄Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη΄΄ για την φιλοξενία.

 

Μίχου Θεοδώρα-Νεκταρία

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω και να βιώσω την μοναδική αυτή εμπειρία στην «Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» των ΄΄Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη΄΄. Ωφελήθηκα πολύ, καθώς γνώρισα μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, απέκτησα νέες εμπειρίες, ενημερώθηκα για πολλά και σημαντικά θέματα της επικαιρότητας ακούγοντας ποικίλες και ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με αυτά. Επιπλέον πληροφορηθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δράσεις του.

Εύχομαι να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα τέτοιο συνέδριο!

 

Μαριτίνα Κρίκκη

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης