Ροή Τοπικά

Γιατί οι Τρικαλινοί βγάζουν… selfies στις παραλίες;

Την ώρα που το facebook και το instagram κατακλύζονται από selfies φίλων και γνωστών μας, στο trikalavoice.gr… αναζητούμε απαντήσεις.

Είναι μια από τις πλέον πια συνηθισμένες συμπεριφορές νέων ανθρώπων (αλλά και πολλών μεγαλύτερων) οι selfies (στα Ελληνικά ορισμένοι φιλόλογοι έχουν προτείνει το όρο «αυτοφωτογραφία»). Ειδικά αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες το… κακό παραγίνεται. Ανήσυχοι, ως είμαστε, εδώ στο trikalavoice.gr  αναζητούμε απαντήσεις. «Γιατί τόσες selfies;»… Απευθυνόμαστε στον γνωστό ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή της πόλης Αχιλλέα Οικονόμου, ο οποίος προσπαθεί, η αλήθεια είναι, να μας διαφωτίσει:

«Οι selfies πρέπει να εντάσσονται στην γενικότερη συμπεριφορά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ερμηνεύονται πρώτιστα μέσα από αυτήν την οπτική γωνία. Η ψυχιατρική ή γενικότερα η ψυχολογική προέκταση αυτής της συμπεριφοράς οφείλει να είναι δευτερεύουσα. Η ανάγκη του καθενός μας να εκφράζεται είναι αδήριτη και εξαρτάται από την προσωπικότητά μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram) δίνουν στον καθένα να εκφράσει τα πιστεύω του, τη γνώμη του, αλλά και να προβάλλει τον εαυτό του με ποικίλους τρόπους. Οι selfies είναι ένας τρόπος.

Όταν αναφερόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να φανταζόμαστε ότι βρισκόμαστε σε έναν δημόσιο χώρο (καφετέρια, πλατεία κλπ) και πολλοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να δουν τη συμπεριφορά μας. Αυτή λοιπόν οφείλει να είναι ανάλογη. Οι selfies είναι ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας της στιγμής. Είναι κάτι που αναλογικά γινόταν και στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε οι παλαιότεροι τη συνήθεια να μαζευόμαστε και να δείχνουμε φωτογραφίες μας από τις διακοπές μας και άλλες δραστηριότητες.

Το πρόβλημα με τις selfies εμφανίζεται στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται εμμονική συμπεριφορά. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί χρήστες των social media να αυτοφωτογραφίζονται πολλές φορές την ημέρα σε πολλές δραστηριότητές στους και να νιώθουν την ανάγκη αυτό να το μοιραστούν δημόσια. Στην περίπτωση που δεν έχουμε να κάνουμε με κακή χρήση των social media, ίσως και λόγω άγνοιας των χαρακτηριστικών τους, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την ψυχολογική διάσταση αυτής της συμπεριφοράς. Έχουν γίνει προτάσεις ώστε να οριστεί αυτή η συμπεριφορά ως ψυχική διαταραχή, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, οι οποίες είναι σαφώς εύλογες, καθώς στην ψυχιατρικοποίηση των συμπεριφορών πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα μια τέτοιου είδους εμμονικού τύπου συμπεριφορά να αποτελεί σύμπτωμα μιας ψυχικής διαταραχής (κατάθλιψη, ναρκισσισμός) αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι γενικεύσεις είναι άτοπες και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Είναι λοιπόν εξαιρετικά απαραίτητη η γνώση του χειρισμού των social media από τους χρήστες τους (ασφάλεια, ιδιωτικότητα κλπ) και στην περίπτωση των selfies η υπερβολική τους χρήση να εξετάζεται με προσοχή».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης