Ροή Τοπικά

Διαμαρτυρία των υπαλλήλων των Φυλακών Τρικάλων

Πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία επίσκεψη του Δ/Σ στην κα Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παρά τις τότε  δεσμεύσεις,  παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές!!!

Τους τελευταίους μήνες η νέα διοίκηση φροντίζει ορθώς να μας υπενθυμίζει τις νόμιμες υποχρεώσεις μας απέναντι στην υπηρεσία (τήρηση ωρών προσέλευσης – αποχώρησης, ωράριο εργασίας κ.λ.π.). Νόμιμες υποχρεώσεις όμως έχει και η υπηρεσία απέναντι μας, με βασικότερη το δικαίωμά μας στην ανάπαυση (ρεπό) και στην λήψη κανονικών – ειδικών αδειών όπως και στα μέτρα ασφάλειας για την εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος. Η μόνη αλλαγή που έγινε στο Κατάστημα μας  είναι αυτή της Δ/νσης , ο Αρχιφύλακας και κάποιοι φύλακες  που εκτελούσαν καθήκοντα Υπαρχιφύλακα τους οποίους η Δ/νση  απομάκρυνε  που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έδωσαν  όλο  τους τον επαγγελματισμό μετά από επιθέσεις, ομηρίες, ύβρεις και απειλές  εναντίων αυτών και των οικογενειών τους. Όμως  από αυτά που ζούμε   καθημερινά  η πραγματικότητα είναι  αρκετά ποιο δύσκολη…

Ζητούμε λοιπόν την οπωσδήποτε χορήγηση δύο ρεπό την εβδομάδα, ως προβλέπετε μετά από   πενθήμερη εργασία και είμαστε ελαστικοί στην απόδοση  των επιπλέον αργιών του μήνα αντιλαμβανόμενοι το σοβαρό  πρόβλημα που δημιουργεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού . Πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται και ως φαίνεται όπως και στο παρελθόν δεν υπάρχει διάθεση και βούληση για λύση από κανένα αρμόδιο φορέα παρά μόνο ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, εφήμερες και αναποτελεσματικές λύσεις.-

       Το πρόβλημα του αξιώτικά μικρού αριθμού φυλακτικού προσωπικού το οποίο δεν φτάνει να καλύψει βασικές λειτουργίες με αντίκτυπο στην τάξη και την ασφάλεια του Καταστήματος ,   έρχεται να γιγαντώσει και ο μεγάλος όγκος κρατουμένων ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ την δύναμη κλινών που διαθέτει το κατάστημά μας.   

       Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δομή της Φυλακής ενώ είναι για να φιλοξενεί 600 κρατουμένους, σήμερα κρατούνται περισσότεροι από 730 και κατά καιρούς έφτασαν τους 780. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανθρώπινες ψυχές να στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους για την διαμονή τους,  να κοιμούνται στο πάτωμα, να συνωστίζονται  και (5) πέντε άτομα σε ένα κελί τριών ατόμων και να κρατούνται  σε χώρους της φυλακής όπως το Διοικητήριο που εκτός από ελλιπής φύλαξη στερούνται  βασικά δικαιώματα ( κρεβάτι ,τουαλέτα , προαύλιο χώρο θέρμανση και ασφάλεια).

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας  στα Καταστήματα Κράτησης πανελλαδικά.

Είμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη της πανδημίας και υποχρεωμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο προστασίας για την υγεία μας και τις οικογένειές μας.

    Τα ελλιπή μέτρα προστασίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Δ/νση  του Καταστήματος τα προβλήματα , μας έχουν φέρει σε απόγνωση  και μας αναγκάζουν να ζούμε καθημερινά με τον φόβο μην νοσήσουμε εμείς και κατ επέκταση οι οικογένειες μας και οι κοινωνία στην οποία ζούμε  και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της.

Το γνωστό τροπάριο που ακούμε από την Δ/νση ότι ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων και των κρατουμένων του Κ.Κ.Τρικάλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέχρι σήμερα να έχουν νοσήσει υπάλληλοι του Καταστήματος αλλά και κρατούμενοι.

Την περασμένη εβδομάδα κρατούμενος που μετήχθη  στο Κατάστημά μας αφού ήρθε σε επαφή με αρκετούς συναδέρφους (Γραμματεία, Λογιστήριο, Έρευνα) αργότερα του έγινε TEST και αποδείχθηκε ότι νοσούσε από COVID 19. Ενώ θα έπρεπε να του γίνει πρώτα TEST και στην συνέχεια να εισέλθει στους χώρους της φυλακής.

Μέτρα όπως εργασία εκ περιτροπής , τηλεργασία , μη συνωστισμού στα τμήματα της Γραμματείας και του Λογιστηρίου,  είναι άγνωστα στο Κατάστημά μας.

    Έχει αναλογισθεί  η Δ/νση της Φυλακής το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που νοσήσει υπάλληλος της Γραμματείας  ή του Λογιστηρίου:

Τέλος οφείλουμε να επικρίνουμε την απόφαση της Δ/νσης να στερεί της φυλακής νοσηλευτικό προσωπικό τις βραδινές και πρωινές ώρες,  με αποτέλεσμα Ιατρική Γνωμάτευση σε κάποιο περιστατικό που χρήζει νοσηλείας στο Γ.Ν Τρικάλων να κάνει ο υπαρχιφύλακας βάρδιας.  Ζητάμε απαραίτητα νοσηλευτή  24 ώρες την ημέρα διότι κανείς δεν μπορεί να τον αναπληρώσει ουσιαστικά προσφέροντας επαρκείς πρώτες βοήθειες και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τυχών ιατρικά περιστατικά. Επιπλέον είναι  ο μόνος αρμόδιος να γνωματεύσει Ιατρικά και να μεταβιβάσει Ιατρικά απόρρητα για την μεταγωγή κρατουμένων στο νοσοκομείο.

     Όλοι εμείς οι υπάλληλοι του Κ.Κ.Τρικάλων εκπέμπουμε κραυγή αγανάκτησης ,απόγνωσης, αγωνίας αλλά και φόβου.

     Ζητάμε άμεσα την πρόσληψη (40) τουλάχιστον υπαλλήλων του κλάδου Φύλαξης, νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου Ιατρικού προσωπικού και Διοικητικού προσωπικού. Την χορήγηση των δεδουλευμένων οφειλόμενων ΡΕΠΟ !!

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Τσιάμαλος Δ.Γεώργιος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης