Τοπικά

Η «ανάμνηση του θανάτου του Ιησού» και τα τεχνάσματα της «Σκοπιάς»

Κωνσταντίνος Ι. Αντωνόπουλος, θεολόγος M.Th.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν εορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου. Η μοναδική γιορτή της Σκοπιάς είναι «η ανάμνηση του θανάτου του Ιησού» τη 14η του μηνός Νισάν, κατά το Εβραϊκό ημερολόγιο. Φέτος η τελετή αυτή έχει οριστεί για τις 31 Μαρτίου.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΕΛΕΤΗ – Υποτίθεται ότι στην τελετή  γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και καλούνται τα μέλη της Σκοπιάς να πάρουν από τα υλικά που τα ονομάζουν «εμβλήματα» και τα οποία είναι …. γαλέτα (άζυμο ψωμί) και κόκκινο κρασί που κατά τη Σκοπιά συμβολίζουν το σώμα και αίμα του Χριστού. Δηλαδή η  ανάμνηση της Σκοπιάς είναι μια απλή συμβολική τελετή.

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟΤο παράξενο είναι, πως υπάρχει περίπτωση παρά τον αριθμό των συμμετεχόντων Μαρτύρων του Ιεχωβά, να μην πάρει κανένας από αυτά τα εμβλήματα! Η τελετή δηλαδή να μείνει χωρίς αντίκρισμα.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ –  Η οργάνωση «Σκοπιά» διαστρέφοντας το χωρίο της Αποκάλυψης κεφάλαιο 7, στίχοι 1-9, χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο τάξεις. Στον «πολύ όχλο» πολίτες ουσιαστικά «δεύτερης κατηγορίας», που θα ζήσουν στη γη, δηλαδή, όσο πιο συνεπείς είναι στα κελεύσματα της εταιρείας, υποτίθεται θα ζήσουν χίλια χρόνια πάνω στη γη και στο «μικρό ποίμνιο» πολίτες «πρώτης κατηγορίας» που θα ζήσουν στον ουρανό (κατά την εταιρεία είναι οι 144.000), και υποτίθεται θα είναι συγκυβερνήτες μαζί με τον Χριστό και θα διοικούν τον «πολύ όχλο» κατά την επίγειο χιλιετή βασιλεία. Μόνο όσοι ανήκουν στο μικρό ποίμνιο (144.000), ισχυρίζεται η οργάνωση, έχουν δικαίωμα στην ανάμνηση της «επετείου του Ιησού Χριστού», να λαμβάνουν τα λεγόμενα «εμβλήματα». (Βλ. Σκοπιά, 1-2-1976, σ. 94). Και όλα αυτά ισχυρίζονται πως τα γράφει η Αγία Γραφή!

ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων  στα λεγόμενα εμβλήματα, υπάρχει άλλο ένα τέχνασμα της Σκοπιάς.  Αυτοί που ανήκουν στους 144.000,  και δικαιούνται να παίρνουν τα εμβλήματα, λέγει η εταιρεία Σκοπιά έχουν ήδη επιλεγεί. Ο αριθμός αυτός έχει κλείσει, έχει ήδη  συμπληρωθεί (Βλ. Σκοπιά 15-4-1995, σ.31).

Πότε συμπληρώθηκε ο αριθμός; Το 1935 απαντά η Σκοπιά (Βλ. Σκοπιά 15-6-1992, σ. 23. Σκοπιά 15-4-1995, σ.19). Μάλιστα στη Σκοπιά της 15-2-1995 αναφέρεται χαρακτηριστικά «Οι περισσότεροι από εκείνους που ανήκουν στο μικρό ποίμνιο και βρίσκονται ακόμη στη γη διανύουν τώρα τη δεκαετία των 70, των 80, ή των 90 ετών της ηλικίας τους. Μερικοί από αυτούς έχουν περάσει το 100ο έτος της ζωής τους » .

Το οικοδόμημα της οργάνωσης όμως άρχισε να κατεδαφίζεται γιατί αρκετοί ενήλικοι έχουν πεθάνει και το τέλος δεν ήρθε.  Λαμβάνοντας  υπόψη τις ηλικίες  πού ήταν ήδη τόσο μεγάλες το 1995, καθώς περνούν τα χρόνια, φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η μείωση του αριθμού κάθε χρόνο αυτών πού παίρνουν τα εμβλήματα.

Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Η οργάνωση – εταιρεία Σκοπιά καταφεύγει σε τεχνάσματα και κατά διαστήματα αυξάνει αντί να μειώνει  τον αριθμό των συμμετεχόντων στα εμβλήματα.  Έτσι βλέπουμε το 1994 να αναφέρουν ότι έλαβαν τα εμβλήματα   8.617 Χιλιαστές (Βλ. Σκοπιά 1-1-1995, σ.15), αντιθέτως το 2000 αντί να μειωθεί ο αριθμός αυξάνεται και γράφουν ότι τα έλαβαν 8.661 (Βλ. Σκοπιά 1-1-2001). Το 2006 αυξάνεται πάλι ο αριθμός και γίνεται 8758. Και οι διαβεβαιώσεις της Σκοπιάς  ότι οι  περισσότεροι είναι προχωρημένης ηλικίας, ότι ο αριθμός είναι ήδη κλειστός,  αλλά και το γεγονός  ότι η φυσική συνέπεια των πραγμάτων είναι ο αριθμός να μειώνεται; Αυτά μάλλον δεν απασχολούν την εταιρεία Σκοπιά. (Πρωτοπρ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Χιλιαστές και Πάσχα)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως έχουμε φθάσει στο μέσο της Μ. Τεσσαρακοστής και ενώ αναμένουμε την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τη Σταυρική Θυσία και την ζωηφόρο Ανάσταση του Χριστού μας, γινόμαστε αποδέκτες κακόδοξων κηρυγμάτων. Όπως είδαμε για την εταιρεία Σκοπιά το σωτηριώδες έργο του Ιησού Χριστού σταματά στη Σταύρωσή Του. Πόσο παράδοξο και βλάσφημο φαίνεται, λίγες ημέρες προ της Σταυρικής Θυσίας και Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, να λαμβάνουμε προσκλήσεις για το μνημόσυνό Του! Η σωτηρία μας όμως  δεν επιτυγχάνεται απλά με τη «θύμηση» ή την «ανάμνηση του θανάτου του Χριστού, αλλά με τη συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Σωτηρίας, που είναι η Θεία Ευχαριστία. Σ’ αυτό προσκαλεί ο ίδιος ο Κύριος να μετέχουν «πάντες» οι πιστοί Χριστιανοί, για να έχουν «ζωήν αιώνιον» και όχι μόνον το υπόλοιπο των 144.000 εκλεκτών, όπως θέλουν οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά». ΄

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης