Τοπικά

Λιούτας: “Χρονοδιάγραμμα για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων”

Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε σήμερα – 6 Δεκεμβρίου – ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε ο Θανάσης Λιούτας.

 

 

Κατ’ αρχάς, συγκεκριμένα για το φλέγον ζήτημα της αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και για τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων για τους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους μας, ο Υπουργός περιέγραψε την εξής διαδικασία που πολύ άμεσα μπαίνει σε εφαρμογή:

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

 

«Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο Τεχνικός Σύμβουλος  αναμένεται να καταθέσει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για την ενεργοποίηση του μέτρου.

 

Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και της πρόσκλησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

 

Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

 

Καλώ τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εκκινήσει η ανασύσταση της ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

 

Ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων  -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Υπουργός.

 

Επίσης,  ο ΕΛΓΑ πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβάλει επιπλέον 26εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

 

«Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό».

 

Επιπρόσθετα, τέθηκε και το ζήτημα της αποζημίωσης για τους αμυγδαλοκαλλιεργητές που επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης του 2023. Θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκέμβρη του 2023.

«Ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου».

 

Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Ο Θανάσης Λιούτας τόνισε: «Πρόκειται για ιδιαιτέρως κρίσιμες ανακοινώσεις στο σύνολό τους, με τις οποίες καταδεικνύεται ο μεγάλος αγώνας που δίνουμε για ανακούφιση του πλημμυροπαθών αγροτών και κτηνοτρόφων μας και για την ανασυγκρότηση του τόπου μας.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης