Ροή Τοπικά

“Μεταδίδονται ασθένειες με τη Θεία Μετάληψη;”

Με αφορμή την ευρεία διασπορά του κορονοϊού και της ασθένειας covid-19 πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν η Θεία Μετάληψη έχει συμμετοχή στην εξάπλωση του κορονοϊού. Οι απόψεις, και μεταξύ των επιστημόνων, είναι αντικρουόμενες. Κάποιοι επιστήμονες (Ηλίας Μόσιαλος, Μανώλης Δερμιτζάκης) δηλώνουν πως πρέπει να σταματήσει η Θεία Κοινωνία ή τουλάχιστον να μην δίνεται με τη λαβίδα αλλά με κουταλάκια μιας χρήσης. Θεωρώ ότι ένας λόγος που έκλεισαν παντελώς οι ναοί ή υπολειτουργούν χωρίς πιστούς είναι ότι επιδιώκεται να ελαχιστοποιηθεί έτσι η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Από την άλλη μεριά άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές μελέτες που βεβαιώνουν για την ασφάλεια της Θείας Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων (Ιωάννης Κουντουράς).

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένας επιδημιολόγος γιατρός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Το 2021 κλείνω 50 χρόνια γιατρός και παρακολουθώ αυτή την ιστορία. Εάν όντως είχαμε μετάδοση μέσα από τη Θεία Κοινωνία ιώσεων, τότε θα είχαμε εκρήξεις επιδημιών. Είναι γεγονός ότι τέτοιο φαινόμενο δεν έχει περιγραφεί. Δεν το έχω δει, δεν το έχω διαπιστώσει στην πραγματικότητα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, μιλώντας στην Ελληνική Βουλή στις 22/10/2020 είπε για το εν λόγω θέμα: «Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής όλες τις επιστημονικές μελέτες, του κ.Αβραμίδη, του κ.Γάκη, του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τον κορονοϊό και άλλες μελέτες από την Αγγλία. Τι λένε όλοι αυτοί; Ότι με τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός για λόγους που αναλύουν μέσα στις μελέτες».

Η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος, και όχι μόνο, συμφωνεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και προτρέπει τους πιστούς να τα εφαρμόσουν. Ωστόσο, η Θεία Μετάληψη αποτελεί κόκκινη γραμμή, θέμα αδιαπραγμάτευτο. Δεν είναι δυνατόν το σώμα και το αίμα του Χριστού, δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός, να μεταδίδει όχι μόνον τον κορονοϊό, αλλά οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική ασθένεια. Έχει λεχθεί προσφυώς από Μητροπολίτη ότι αν ήταν έτσι τα πράγματα τότε θα έπρεπε τα νοσοκομεία και οι εντατικές να είναι γεμάτα με κληρικούς, οι οποίοι κάθε φορά, αφού κοινωνήσουν τους πιστούς, καταλύουν το άγιο ποτήριο. Τον Δεκαπενταύγουστο κοινώνησαν εκατομμύρια άνθρωποι και όμως δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι νοσοκομειακοί ιερείς, οι οποίοι κοινωνούν ασθενείς, που πάσχουν από κάθε λογής ασθένεια. Παρά ταύτα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης μεταδοτικών νόσων από τη Θεία Μετάληψη. Απεναντίας υπάρχουν πολλές μαρτυρίες περί του αντιθέτου. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα.

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» στο Αιγάλεω Αττικής ο π.Στέφανος, κατά δήλωσή του, για 50 χρόνια κοινωνεί λεπρούς και άλλους ασθενείς και δεν κόλλησε κάποιο νόσημα.

Στο κολαστήριο της Σπιναλόγκας, το γνωστό λεπροκομείο, υπηρέτησε ως ιερέας ο ιερομόναχος π. Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης (1893-1972). Την πρώτη φορά που πήγε δεν πάτησε κανένας ασθενής στην εκκλησία. Τη δεύτερη φορά πήγε ένας μόνο, ο οποίος του είπε: «Παπά θα κάτσω στη λειτουργία σου υπό έναν όρο: στο τέλος θα με κοινωνήσεις και εσύ θα κάνεις την κατάλυση χωρίς να φοβηθείς τη λέπρα μου». Ο παπάς συμφώνησε. Μαζεύτηκαν και άλλοι χανσενικοί και από ένα μικρό χάλασμα παρακολουθούσαν στο ιερό τον ιερέα γονατιστό να κάνει την κατάλυση. Τον περίμεναν να ξαναπάει, αλλά ως ασθενής. Εκείνος όντως πήγε ροδαλός και υγιής και έμεινε για 10 χρόνια. Όλο αυτό διάστημα κοινωνούσε τους λεπρούς χωρίς ο ίδιος να κολλήσει την ασθένεια. Το 1957 το λεπροκομείο έκλεισε. Όμως ο π.Χρύσανθος έμεινε εκεί μέχρι το 1962 για να μνημονεύει όσους είχαν πεθάνει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο π.Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, πρώην κιθαρίστας σε νεανικό μουσικό συγκρότημα στην Αυστραλία, ιεραπόστολος τώρα στη Σιέρα Λεόνε της Αφρικής, ήρθε αντιμέτωπος επανειλημμένα με τις φοβερές μεταδοτικές ασθένειες έϊτζ και έμπολα, οι οποίες θέριζαν τους ντόπιους. Κοινωνούσαν τους ασθενείς ο ίδιος και άλλοι ιερείς χωρίς να μολυνθούν από τις εν λόγω ασθένειες.

Ο Αρχιμανδρίτης π.Συμεών Αναστασιάδης υπηρετεί για 10 χρόνια ως νοσοκομειακός ιερέας στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Θεσσαλονίκης. Αναφέρει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη διακονία του. Ένας νέος με παραμορφωμένα χαρακτηριστικά και στόμα ζήτησε να κοινωνήσει με κουταλάκι μιας χρήσεως. Στην ερώτηση του ιερέα γιατί το θέλει αυτό, απάντησε: «Για να μην κολλήσετε εσείς πάτερ!» Φυσικά τον κοινώνησε με τη λαβίδα και δεν έπαθε τίποτα. Ένας άλλος ασθενής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ζήτησε να κοινωνήσει. Πηγαίνοντας ο ιερέας να τον κοινωνήσει τον πλησίασε ένας γιατρός και του ψιθύρισε με τρόπο στο αυτί ότι πάσχει από έϊτζ. Ο ιερέας έπραξε το καθήκον του και δεν έπαθε τίποτα.

Ο Αρχιμανδρίτης π.Ευσέβιος Γιαννακάκης (1910-1995) υπηρέτησε σχεδόν για 35 χρόνια ως νοσοκομειακός ιερέας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. Κοινωνούσε αρρώστους με ποικίλες ασθένειες και δεν έπαθε ποτέ το παραμικρό.

Από τα παραπάνω ενδεικτικά περιστατικά καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει καμία αρρώστια, ούτε φυσικά την covid-19. Ας μην ενοχοποιούν λοιπόν κάποιοι τη Θεία Μετάληψη. Ας ψάξουν αλλού τις αιτίες για την έξαρση της διασποράς του κορονοϊού.

Κωνσταντίνος Δ. Ρίζος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης