Ροή Τοπικά

Μνήμη δικαίου. 48 έτη από την κοίμηση του Τρίκκης & Σταγών Διονυσίου

Μια μέρα σαν αυτή, στις 4 Ιανουαρίου του 1970 εκοιμήθη εν Κυρίω  ο Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών Διονύσιος, εκ των σπουδαιοτέρων εκκλησιαστικών ανδρών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του trikalavoice.gr  το 1959 το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας ανέλαβε ο από Λήμνου Διονύσιος, ο οποίος μπορεί να μην ήταν ο μακροβιότερος, αλλά μένει μέχρι σήμερα ανεξίτηλο το πνευματικό του έργο στις καρδιές των Τρικαλινών. Στα 11 χρόνια της Αρχιερατίας του η Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών γνώρισε τη μεγαλύτερή της ακμή, με στήριξη των ασθενέστερων, με λειτουργία οικοτροφείων για τις άπορες οικογένειες, ανεγέρσεις Ναών (σ.σ. και το Επισκοπείο επί της οδού Απόλλωνος επί Διονυσίου ανεγέρθηκε) και κυρίως σπουδαία πνευματική εργασία. Στα Τρίκαλα διακόνησαν και κοντά του αναδείχθηκαν αγίες μορφές της Ορθοδοξίας, οι μετέπειτα Μητροπολίτες Λαρίσης Θεολόγος, Κερκύρας Πολύκαρπος, ο για πολλά χρόνια Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, σημερινός Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, οι σύγχρονοί μας Αρχιμανδρίτες Ευγένιος Θεοδοσιάδης και Γεώργιος Στέφας, Πολύκαρπος Γιάνναρος, Σπυρίδων Λογοθέτης, Ισίδωρος Τσιάτας και πλείστοι άλλοι πνευματικοί πατέρες. Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων αναγεννήθηκαν πνευματικά και επανδρώθηκαν από ισχυρές αδελφότητες και μάλιστα από εκεί ξεκίνησε τον Μοναχικό του βίο ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, όπως και οι Μητροπολίτες πρώην Πειραιώς Καλλίνικος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αδελφότητες αυτές που έφυγαν στα μετέπειτα χρόνια, του γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτη και του Αλεξίου του Ξενοφωντινού, ουσιαστικά αναγέννησαν και το Άγιον Όρος. Αγαπήθηκε όσο κανείς από τους Τρικαλινούς, καθώς υπήρξε πραγματικός πατέρας και αδελφός τους. Ενδεικτικό της αγάπης που είχαν οι Τρικαλινοί για τον Δεσπότη τους ήταν ότι τον συνόδευσαν κατά χιλιάδες, πεζοί από τον Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων ως την Ιερά Μονή Βυτουμά, όπου και ετάφη κατ’ επιθυμία του και όπου αναπαύεται σήμερα.

Ο Κυρός Διονύσιος εκοιμήθη στις 2.10 τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου 1970 και κηδεύτηκε στις 8 του μηνός.

Προσωπικότητα υψηλού βεληνεκούς και ήθους, στον οποίο προτάθηκε η εκλογή ως Αρχιεπισκόπου, αλλά δεν το απεδέχθη.

Ο Τρίκκης & Σταγών Διονύσιος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και δικαίως αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Ιεράρχες που ανέδειξε η Ελλαδική Εκκλησία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης