Τοπικά

Νέο πενθήμερο εκδηλώσεων για περιβάλλον & Παθητικό Κτήριο στον Δ. Τρικκαίων

trikalavoice.gr

Με δεύτερη εκδήλωση για το Παθητικό Κτήριο ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον. Το διάστημα 24 έως 28 Νοεμβρίου στα Τρίκαλα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου (ΕΙΠΑΚ) διοργανώνει σειρά πό δωρεάν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους αλλά και εξειδικευμένα εργαστήρια για μηχανικούς και τεχνικούς σχετικά με τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου nZEB Roadshow, με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, σε σχολεία της πόλης, στο GiSeMi HUB, στο Μουσείο Τσιτσάνη και στο Πνευματικό Κέντρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να έρθει το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών σε επαφή με τα Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας και το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου, μέσω διαφόρων δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε κάθε πόλη σταθμό. Ακόμη επιχειρείται μέσω των νέου τύπου εργαστηρίων η εξοικείωση των μηχανικών και των τεχνικών όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με την ενέργεια με την νέα εποχή των κατασκευών και τον μοναδικά ασφαλή τρόπο να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να πιστοποιείται ένα σωστό κτίριο ΝΖΕΒ. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχουν στους αντίστοιχους χώρoυς εκθέσεις υλικών και συστημάτων από καταξιωμένες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και πρακτικές επιδείξεις και εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις στην πόλη των Τρικάλων ξεχωρίζει την Παρασκευή το απόγευμα στο Μουσείο Β.Τσιτσάνης η τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών για την ανακαίνιση μιας αγροτικής αποθήκης σύμφωνα με το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και την μετατροπή της σε κέντρο καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων.

Μάλιστα ήδη ο Δήμος Τρικκαίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Villawatt ενισχύει τις δράσεις για το παθητικό κτήριο και συνολικότερα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων επεκτείνονται και στην έναρξη της διαδικασίας για υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για πόλη κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και για την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας (λόγω της πανδημίας του COVID-19) οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται πατώντας τον σύνδεσμο, να συμπληρώσουν τη σχετική  φόρμα συμμετοχής.

Στους κλειστούς χώρους των σεμιναρίων και εργαστηρίων εισέρχονται αποκλειστικά μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Τρίκαλα είναι το εξής:

Τετάρτη 24/11

17:00 – 20:00 Μουσείο Τσιτσάνη

Διαδραστικό Εργαστήριο  Τεχνικών και Μηχανικών «Παθητικά κτήρια και η κατασκευή τους, θερμομόνωση, τοποθέτηση κουφωμάτων, αεροστεγανότητα, θερμογέφυρες».

Οι συμμετέχοντες θα δουν ζωντανά και διαδραστικά, πως επιλέγεται σωστά ένα σύστημα θερμομόνωσης και πως αντιμετωπίζονται οι θερμογέφυρες στα μπαλκόνια, πως τοποθετούνται κουφώματα σωστά και αεροστεγανά, πως βελτιώνεται η αεροστεγανότητα του κτιρίου, πως σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα σύστημα μηχανικού αερισμού. Πώς γίνεται ένα τεστ αεροστεγανότητας

Εισηγητές : Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δημήτρης Παλλαντζάς, Φυσικός Κτηρίων, Αλεξάνδρα Μαγγίνα , Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Πέμπτη 25/11

09:00 – 14:00 Επίσκεψη σε Δημοτικά σχολεία

  • 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Θα γίνει παρουσίαση ειδικά για παιδιά δημοτικού, θα παίξουν παιχνίδια και θα τους δοθεί ένα αναμνηστικό βιβλίο κόμικ.

17:00 – 20:00

GiSeMi HUB

Εργαστήριο για Μηχανικούς και Τεχνικούς: όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον Μηχανικό Αερισμό και τις Αντλίες Θερμότητας.

Πώς σχεδιάζεται σωστά ένα σύστημα μηχανικού αερισμού; Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές διαστασιολόγησης και χρήσης μιας αντλίας θερμότητας; Ποιες οι ιδιαιτερότητες των παραπάνω συστημάτων;

Εισηγητές: Δρ. Γιώργος Δερμεντζής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Innsbruck, Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και εκπρόσωποι του χορηγού.

Χορηγός WOLF-ARIES

Παρασκευή 26/11

Α. 09:00 – 14:00

Επίσκεψη σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων
  • 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων
  • 8ο Λύκειο Τρικάλων

Θα γίνει παρουσίαση ειδικά για μαθητές γυμνασίου και λυκείου με αντίστοιχα πειράματα και θα τους δοθεί ενημερωτικό υλικό.

Β. 17:00 – 20:00

Μουσείο Τσιτσάνη

Τελετή απονομής βραβείων  Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Φοιτητών 2021 για το κτήριο των αγροτικών αποθηκών.

  • Παρουσιάσεις των 5 προτάσεων
  • Εισήγηση της επιτροπής
  • Απονομή Βραβείων

 

Σάββατο 27/11

Α. 10:00 – 15:00

Φουαγιέ της Αίθουσας Δ. Καβράκου του Πνευματικού Κέντρου «Αθανάσιος Τριγώνης»

Παιχνίδια Εξοικονόμησης Ενέργειας για μικρούς και μεγάλους

Οι πέντε βασικές αρχές :

  • Μόνωση Κελύφους
  • Θερμογέφυρες
  • Αεροστεγανότητα
  • Κουφώματα
  • Μηχανικός αερισμός

Ελάτε να δείτε ζωντανά τι είναι μια θερμογέφυρα, ποια υλικά είναι σωστά για μόνωση και ποια όχι, πως ένα τζάμι αλλάζει τη συμπεριφορά ενός κουφώματος, πως δουλεύει ένα σύστημα μηχανικού αερισμού, πως κάνουμε το σπίτι μας πιο αεροστεγανό και πως γίνεται ένα τεστ αεροστεγανότητας.

Σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν δίνεται δώρο το βιβλίο του ΝΖΕΒΟ με το κουιζ και ένας κουμπαράς εξοικονόμησης.

 

Β. 17:00 – 20:00

GiSeMi HUB

Ημερίδα : Τα Τρίκαλα στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση – καλές πρακτικές

  • Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Έργου VILLAWATT. Στρατηγική ενεργειακής μετάβασης στην πόλη των Τρικάλων.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση παθητικού εκπαιδευτικού κτιρίου. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικκαίων.
  • Σχεδιασμός πολυκατοικίας με PHPP και ΚΕΝΑΚ, συγκρίσεις.
  • Παθητικό κτίριο στην Καλαμπάκα
  • Παρουσιάσεις εταιρειών χορηγών
  • Πρακτικές επιδείξεις

 

Κυριακή 28/11

Α. 10:00 – 12:00

Επίσκεψη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Group A: 10:00 – 11:00, Group B: 11:00 – 12:00

 

Β. 13:00 – 14:00

Επίσκεψη σε Παθητικό Κτίριο στην Καλαμπάκα

Σημείο συνάντησης: 2οχλμ Καλαμπάκας – Τρικάλων Οικοδομικά Υλικά Καραφύλλας

Group C: 13:00 – 14:00

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης