Τοπικά

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή των Τρικάλων (εικόνες)

Με παρουσία μεγάλου πλήθους τρικαλινών μέσα και έξω από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» ορκίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2023 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων Κοινοτήτων του Δήμου Τρικκαίων. Η ορκωμοσία στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» αφορά στη δημοτική περίοδο 2024-2028.

 

 

Σε μια λαμπρή  τελετή, οι 142 από τους 144 συνολικά σύμβουλοι που ορκίστηκαν (απουσίες λόγω ιώσεων) έδωσαν τους νενομισμένους θρησκευτικό και πολιτικό όρκους.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχήθηκε για τη νέα δημοτική περίοδο.

Σακκάς: Δέσμευση – διαβεβαίωση – όραμα

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στη σύντομη ομιλία του στάθηκε σε τρία σημαντικά σημεία:
1. Δέσμευση «δική μου και ολόκληρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου
να σταθούμε στο πλευρό σας,  

να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας,  

να πάμε ένα βήμα παραπάνω την πόλη και τα χωριά μας,  

να πάμε ακόμη πιο ψηλά τον Δήμο μας». 

  1. Διαβεβαίωση ότι «Είμαστε η δημοτική αρχή όλων των δημοτών του Δήμου Τρικκαίων.  

Η προσπάθειά μας οφείλουμε να είναι συλλογική πέρα από ιδεολογικές αφετηρίες που πιθανόν να μας χαρακτηρίζουν και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν.  

Τα προβλήματα των συνδημοτών μας όμως δεν έχουν χρώματα ούτε και αρώματα.  

Να χτίζουμε πρέπει και να διορθώνουμε.  

Να ενώνουμε και όχι να χωρίζουμε.  

Να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του και όχι το ατομικό μας συμφέρον».  

  1. Οραμα «για τον Δήμο της επόμενης πενταετίας με τους παρακάτω στόχους: 
  • Ένας Δήμος με λιγότερη γραφειοκρατία, με αντανακλαστικά και  αποτελεσματικότητα. 
  • Ένας Δήμος που σκέφτεται περισσότερο ΤΟΝ πολίτη, που σκέφτεται περισσότερο ΣΑΝ πολίτης, αλλά και ένας πολίτης που σκέφτεται λίγο περισσότερο τον Δήμο του. 
  • Ένας Δήμος με ολοκληρωμένα όλα τα μεγάλα έργα της περιόδου 2014-2020 αλλά και τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 που ξεκινάει άμεσα.  
  • Ένας Δήμος πρότυπο.  
  • Ένας Δήμος που χαίρεσαι να ζεις».  

Ο κ. Σακκάς υπενθύμισε, ακόμη, τα όσα δεινά έπληξαν περιοχές και χωριά του Δήμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές, δε θα επιλυθούν άμεσα ούτε και σε λίγο καιρό», αλλά «πρώτο μέλημά μου, δικό μου αλλά και τη δημοτικής αρχής, θα είναι να ξεπεραστούν και να επανέλθει η κανονικότητα», με «γνώση, εμπειρία, δουλειά, εντιμότητα, πίστη και αγάπη για το τόπο μας, για την πόλη μας, για τα χωριά μας».

Το αίτημα Σακκά

Το μοναδικό του αίτημα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, προς τρικαλινούς και τις τρικαλινές, είναι «να αγαπήσετε λίγο ακόμη περισσότερο την πόλη μας και τα χωριά μας και να συμμετέχετε όπου και όσο μπορείτε.

Να μας κρίνετε, να μας επισημαίνετε τα προβλήματα που βλέπετε γύρω σας και να μας επικρίνετε αν δεν κάνουμε κάτι για αυτά. Αλλά πρώτα να μας τα επισημαίνετε».

Από τους δε δημοτικούς συμβούλους ζήτησε «κοινή προσπάθεια. Να δουλέψουμε μαζί από κοινού ακόμη περισσότερο, αθόρυβα και χωρίς υπεροψία, με υπομονή και κατανόηση προς τους συνδημότες μας».

Ευχαριστίες  

Ένα σημαντικό στοιχείο που έκανε αίσθηση, ήταν η έκφραση ευχαριστιών από το κ. Σακκά προς τους πρώην Δημάρχους, αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων «ως πραγματικά παραδείγματα συναίνεσης και σύγκλισης σε όλα τα σπουδαία που μας ενώνουν». Και ανέφερε ονομαστικά τους κ. Χρήστο Λάππα, Δημήτρη Παπαστεργίου, Μιχάλη Ταμήλο, Γιώργο Καΐκη,  Δημήτρη Χατζηγάκη,  Δημήτρη Παπαθανασίου,  Κώστα Κρεμμύδα,  Γιώργο Μητσιούλη,  Στέλιο Μπετσιμέα,  Σπήλιο Τσιγάρα.

Σε μια ανθρώπινη στιγμή, ο κ. Σακκάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα δύο τουπαιδιά, τη Δήμητρα και τον Γιάννη, δηλώνοντας πως «θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να είναι υπερήφανοι για τον πατέρα τους που βρίσκεται σε αυτή τη θέση»

Ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι η νέα δημοτική αρχή παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον τέως Δήμαρχο που έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ, δηλώνοντας βέβαιος ότι η νέα δημοτική ομάδα – με τη βοήθεια όλων – θα ξεπεράσει αυτόν τον πήχυ. Κάνοντας αναφορά στην προσφορά των Δημάρχων  τα τελευταία 25 χρόνια (οι κ. Σπαθής, Ταμήλος, Χρ. Λάππας και Δημ. Παπαστεργίου, τόνισε τη συνδρομή των βουλευτών κ.κ. Λιούτα και Παπακώδστα, του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και επεσήμανε ότι θα «θα δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε τα Τρίκαλα να πάνε πιο ψηλά γιατί μπορούν να πάνε πιο ψηλά»

 Ο Υφυπουργός Θανάσης Κοντογιώργης

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογιώργης, δίνοντας συγχαρητήρια στους/στις εκλεγμένους/ες, υπενθύμισε φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνεργασία που θα έχει η κυβέρνηση με όλες τις δημοτικές αρχές, ενώ έδωσε και ευχές για πιο αισιόδοξο 2024.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας

Ο εκλεγμένος και ορκισθείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αφού ανέφερε ότι η παρουσία του στα Τρίκαλα είναι η πρώτη επίσημη, μετά την ορκωμοσία του (μία ημέρα πριν), έδωσε έμφαση στις συναινέσεις. Καθώς, όπως τόνισε το 60% που έλαβε ο συνδυασμός του, σημαίνει «πρωτόγνωρες συναινέσεις. Ο λαός είναι μπροστά από οτιδήποτε άλλο έχει ο καθένας στο μυαλό του» . Αναφέρθηκε στη «συνεργασία με όλους», στην εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση και με όλα τα κόμματα. Και έκλεισε λέγοντας πως «θα κάνω τα πάντα να βοηθήσω τη Θεσσαλία σεβόμενος όλες τις προσπάθειες των προηγούμενων»

Ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο τέως Δήμαρχος Τρικκαίων – μέχρι 25 Ιουνίου 2023 – και νυν Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ομιλία του – απολογισμό κινήθηκε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος, η υπουργοποίησή του: «Δε λέει κανείς όχι στον πρωθυπουργό για αυτό το υπουργείο». Ο δεύτερος, ένας εν τάχει απολογισμός έργων από το 2014: έργο νέας λαϊκής αγοράς («η ομορφότερη στην Ελλάδα, πρόβλημα που λύθηκε μετά από 50 χρόνια»), έργα υποδομών (δίκτυο ύδρευσης και μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων που αμφότερα λύνουν ζητήματα «για τα επόμενα 40 χρόνια»), ολοκλήρωση βιολογικού καθαρισμού, αναπλάσεις εντός πόλης (οδός 25ης Μαρτίου, οδός Γαριβάλδη, έργα σε χωριά, όχθες Ληθαίου κ.α.). Ως σημαντικότερο έργο ήταν η εξωστρέφεια: «Από εκεί που κάποτε κανείς δεν έμπαινε στην πόλη, όλοι θέλουν να μοιάσουν στα Τρίκαλα, στον Δήμο Τρικκαίων».
Ο τρίτος, ότι εξέφρασε απόλυτη σιγουριά πως «θα πάνε ακόμη καλύτερα», ο Νίκος Σακκάς «είναι κάτι παραπάνω από ικανός, θα τα καταφέρει περίφημα», τόνισε με έμφαση.
Τέλος, εκτός από τις ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες του στον Δήμο και τον συνδυασμό, τους θεσμικούς, την αντιπολίτευση και την οικογένειά του, απηύθυνε «ειδικές ευχαριστίες σε όλη την κοινωνία των Τρικάλων που ξέρει να κρίνει, να κατακρίνει, αλλά και να είναι δίπλα στα δύσκολα».

Ο Γιώργος Καΐκης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Τρικκαίων Γιώργος Καΐκης τόνισε ότι η παράταξη τήρησε την υπόσχεση που έδωσε το 2019 για πραγματικά λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση και ότι πλέον, «προκλητικά και μεροληπτικά θα παίρνει το μέρος των λαϊκών ανθρώπων στον Δήμο». Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία αυταπατών «για το κράτος και τον ρόλο του, μαζί με τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν», φέροντας ως παράδειγμα τις περικοπές δαπανών για την Αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό του 2024.
Ο Γιώργος Ηλιάδης

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων Γιώργος Ηλιάδης (παράταξη «Τρίκαλα τόπος να ζούμε»), αναφέρθηκε στους πλημμυροπαθείς, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Σακκά για την εκλογή του. Εκανε λόγο για τις «προκλήσεις της δημοτικής αρχής με ημιτελή έργα και άστοχες παρεμβάσεις» που δεν αρμόζουν σε σύγχρονη πόλη. Επίσης τόνισε την ανάγκη για επίδειξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης, διαφάνειας και αφοσίωσης στο συλλογικό όφελος, καθώς, όπως είπε, θα υπηρετήσει η παράταξη στο ακέραιο τον θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση: Στήριξη όπου προάγεται το καλό του τρόπου, κριτική εκεί που πρέπει.

Ακολούθησε η κατά το τυπικό υπογραφή των εκλεγμένων συμβούλων Δημοτικού Συμβουλίου και Κοινοτήτων, οι οποίοι/ες αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Οι παρουσίες

Παρέστησαν επίσης, εκτός από τους προαναγραφέντες, ο Δήμαρχος Υψωνα Κύπρου (αδελφοποιημένος με τον Δήμο Τρικκαίων) Παναγιώτης Γεωργίου, οι βουλευτές Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η ορκισθείσα αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι Δήμαρχοι Μετεώρων και Πύλης κ. Αλέκος και Μαράβας, ο Διοικητής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Βλαχογιάννης, Μαγκούφης, Μερεντίη, Παπαδόπουλος, Σιμορέλης, ο πρώην Νομάρχης κ. Πατραμάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Τρικκαίων Γ. Σπαθής, Μιχ. Ταμήλος, Χρ. Λάππας, οι πρώην Δήμαρχοι Καποδιστριακών Δήμων, Δημ. Πούλιος (Παληοκάστρου), Σωτ. Χρισταντώνης (Κόζιακα) και Αντ. Ντιντής (Φαλώρειας), ο Δημήτρης Τζανακούλης (πρ. Δήμαρχος Λαρισαίων), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μαρία Αθανασίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Γουγουλάκης, πολλοί πρώην και τέως αιρετοί, καθώς και πάρα πολλοί/ες τρικαλινοί/ες, συγγενείς των ορκισθέντων αιρετών και πολίτες.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης