Τοπικά

Ο Γιάννης Μπουτίνας σε ημερίδα της Φ.Α.Τ.Α. στη Τζούρτζια

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας , η οποία έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου) με αφορμή τα 130 χρόνια από την ίδρυση της Φ.Α.Τ.Α. .

 

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελένη Ράπτη , με τη μοναδικό της ζήλο για το σύλλογο και κάθε δραστηριότητα που ασχολείται και πάντα με την ξεχωριστή της φιλοξενία είχε  ετοιμάσει  εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια του συλλόγου το τελευταίο διήμερο ξεκινώντας με την ημερίδα αυτή .  Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που παρακολούθησαν την ημερίδα αλλά και πολλές οι ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές που  συμμετείχαν και ήτνα : .

  • Ο κ. Φώτης Κιλιπίρης ,καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με θέμα ¨Ιδιαίτερες μικρές πατρίδες¨
  • Ο κ Γιώργος Ταράσης , Πρόεδρος Συλλόγου Βλάχων Σερρών ¨Γιωργάκης Ολύμπιος ¨ με θέμα ¨το Σέρρας των βλάχων ¨
  • Ο κ Θοδωρής Σδρούλιας , Δημοσιογράφος με θέμα ¨η μετακινούμενη κτηνοτροφία του Ασπροποτάμου ¨
  • Ο κ Στέργιος Σιώτας ,Φωτογράφος / Ερευνητής με θέμα ¨η βλάχικη γλώσσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης¨ ,

ενώ συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ Γιάννης Δήμας .

Ο Γιάννης Μπουτίνας ανέπτυξε το θέμα ¨Γεωπάρκο – Φ.Α.Τ.Α. δράσεις για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ¨ στο οποίο επιγραμματικά και αποσπασματικά ανέφερε τα εξής :

¨ Τα Γεωπάρκα αξιοποιούν αυτή την κληρονομιά για την κατανόηση και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που η κοινωνία αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη στον οποίο ζούμε -ένας πλανήτης ο οποίος υπόκειται συνεχώς σε αλλαγές.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης δημιουργήθηκε με στόχο τη στρατηγική ανάδειξη της περιοχής σε τομείς ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (γεωτουρισμού), προώθησης της άυλης και γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και κατάρτισης εκπαιδευτικών δράσεων.

Προσδοκία μας είναι η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς – η ανάπτυξη του ποιοτικού θεματικού τουρισμού  – η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων –η διάχυση των επισκεπτών στο χώρο και στον χρόνο

… Η Γεωλογική κληρονομιά της Νότιας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για την ανάδυση και δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών από την καταστροφή του ωκεάνιου χώρου της Τηθύως. Η οροσειρά του Κόζιακα που υψώνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα.

Διαθέτει όμως και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά !!!

Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει τον απτό πολιτισμό (όπως κτίρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), τον άυλο πολιτισμό (όπως τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τη γνώση) και τη «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία και βιοποικιλότητα…

… Ο ιστορικός σύλλογος Φ.Α.Τ.Α. “Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας”, ο αρχαιότερος σύλλογος Βλαχόφωνων, παραμένει ενεργός και δραστήριος εδώ και ένα αιώνα. Οργανώνει εορτές χειμώνα – καλοκαίρι στα Τρίκαλα και στην Τζούρτζια.   Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Το 1893 που ιδρύθηκε είχε ως σπουδαιότερες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες αφενός την προικοδότηση των άπορων κορασίδων, την παροχή δανείων κλπ. αφετέρου την ευθύνη λειτουργίας του σχολείου. Έχει υπό την προστασία του το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο χτίστηκε τo 1902 και ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων το 1967, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαίου 1967. Κάθε χρόνο, την ημέρα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) διοργανώνει παραδοσιακή γιορτή . Επίσης, έχει καθιερωθεί, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου να γίνεται το αντάμωμα της ΦΑΤΑ στην πλατεία του χωριού, γεγονός που τα τελευταία χρόνια, έχει μεγαλύτερη απήχηση και από το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Αυτό ακριβώς  είναι Πολιτιστική κληρονομιά !!!

Κι εδώ έρχεται το γεωπάρκο να συνδράμει για την ανάδειξη της και για τη διαφύλαξη της .

Στόχος είναι η αξιοποίηση του δυναμικού του συλλόγου και του γεωπάρκου για την περαιτέρω προώθηση επιστημονικών , ερευνητικών , πολιτιστικών, αθλητικών, βιωματικών και  τουριστικών δραστηριοτήτων αλλά και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των γεωλογικών μνημείων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων

Η συνεργασία του γεωπάρκου με ιστορικούς συλλόγους όπως η Φ Α Τ Α έχει ως αποτέλεσμα :

–     Την ανάδειξη του πολιτιστικού στοιχείου σε παγκόσμιο επίπεδο .

–     Τη διοργάνωση ημερίδων ή συνεδρίων  με τον σύλλογο οι οποίες θα έχουν στόχο την εξωστρέφεια της ιστορίας του συλλόγου και την ενημέρωση του κοινού για τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής

–     Τη διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

–     Την διοργάνωση με το σύλλογο δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή . Να σημειώσω δε ότι μιλάμε για μια παρθένα περιοχή η οποία χρήζει τεράστιου πεδίου ανάπτυξης του ποιοτικού θεματικού τουρισμού .

–     Η κατάθεση προτάσεων από τον σύλλογο για τη διαφύλαξη πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων .

–     Τη Διάσωση των παλιών παραδοσιακών τραγουδιών στη βλάχικη διάλεκτο

–     Τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για υλοποίηση δράσεων αλλά και υποδομών που αφορούν τον πολιτισμό και την παράδοση .

Εδώ στην Αγία Παρασκευή ήδη κατασκευάσαμε το δρόμο προς την Αγία Μαρίνα  κι ετοιμάζουμε με την τοπική κοινότητα τη συντήρηση , χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση του μονοπατιού μέχρι το Μαντάνι του δαίμονα . Σκοπός μας όπως προανέφερα η διάχυση του τουρισμού .

Με τα προαναφερόμενα συμπεραίνουμε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα ο σχεδιασμός δράσεων του συλλόγου με  την στρατηγική του γεωπάρκου .

Όλο αυτό έρχεται να ενδυναμωθεί μέσω της UNESCO

Και της υποψηφιότητας να ενταχθεί αυτό το γεωπάρκο στην UNESCO.

Μια πιθανή ένταξη  αν όλα πάνε καλά θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή .

Με βασικό και από τους κύριους παράγοντες την ανάδειξη και διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς που μπορούν να πραγματοποιήσουν Γεωπάρκο και ΦΑΤΑ

Γιατι όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ. ¨

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης