Τοπικά

Περίλαμπρα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Οικουμενίου Τρικάλων (φώτο)

Σε κλίμα συγκινητικό, αλλά και με την αρμόζουσα τάξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Οικουμενίου, εκ των πρώτων Αγίων που ανέδειξε η πόλη των Τρικάλων.

 

Τα εγκαίνια ενός Ιερού Ναού αποτελούν γεγονός μείζονος σημασίας όχι μόνο για την τοπική Εκκλησία, αλλά και για τον σύμπαντα κόσμο, καθώς  το Ιερό Θυσιαστήριο αποτελεί διαχρονικά ανεξάντλητη πηγή δυνάμεως για τον άνθρωπο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ζήσει ως πρόσωπο και εικόνα Θεού.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr κατά το τυπικό της τελετής των εγκαινίων το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, την Παρασκευή δηλαδή, και μετά την υποδοχή του αντιγράφου της Εικόνας του Άξιον Εστί, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος μετέφερε στον Ιερό Ναό  τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Χαραλάμπους, Κυριακής, Ελένης εκ Σινώπης του Πόντου και αναιρεθέντων Αγίων, τα οποία εναπόθεσε σ’ ένα άγιο Δισκάριο, πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Το πρωί του Σαββάτου, με το πέρας του Όρθρου , με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων έγινε  τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό και ο κ. Χρυσόστομος, ενδεδυμένος με Λευκά Άμφια,  σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας, με ιερό δέος έφερε τον ειδικό δίσκο με τα Άγια Λείψανα.

Σε κάθε στάση διαβάστηκαν αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, ο Επίσκοπος της των Τρικκαίων Εκκλησίας πρόσταξε  «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…», να ανοίξουν δηλαδή οι πόρτες στο Βασιλέα της δόξης, ενώ από το εσωτερικό του Ναού ακούγονταν οι άγγελοι «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης».

Με πανηγυρικό  τρόπο εισήλθαν τα Ιερά Λείψανα μέχρι το Θυσιαστήριο, όπου ο κ. Χρυσόστομος, σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμίασε, τα μύρωσε και τα τοποθέτησε στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο.

Ακολούθησε ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης με την κηρομαστίχη και τα αρώματα, που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το σώμα του Κυρίου, και τα έκχυσε στην οπή της Αγίας Τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου. Κατόπιν τοποθετήθηκε η πλάκα στην οπή της Αγίας Τραπέζης. Μετά την κάθαρση της Αγίας Τραπέζης ο κ. Χρυσόστομος ράντισε το ιερό θυσιαστήριο με ροδόσταμο, με το οποίο κάνουμε την Τράπεζα να ευωδιάζει και κατόπιν έγινε η Χρίση με το άγιο μύρο.

Αφού επλύθη (εβαπτίσθη δηλαδή) και εμυρώθη η Αγία Τράπεζα, ντύθηκε καταλλήλως και κατά την τάξη. Και ο Ναός παραδίδεται στους πιστούς, για να βρουν καταφύγιο και γλυκιά παραμυθία, να ζήσουν τη Δόξα του Θεού.

(φώτο Δημήτρης Καραγιάννης)

 

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης