Τοπικά

Πόσους δημοτικούς συμβούλους θα εκλέξει ο νικητής των εκλογών στα Τρίκαλα

trikalavoice.gr

Νέα δεδομένα δημιουργεί στον Δήμο Τρικκαίων ο εκλογικός Νόμος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

 

 

Βασική αλλαγή ότι για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος δεν χρειάζεται πια 50%+ 1 ψήφο όπως το 2019, αλλά 43% + 1 ψήφο.

Επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων μειώνονται πια σε 39. Πως θα γίνει όμως η εκλογή των συμβούλων; Εδώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υπόθεση και για τον συναγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο νέος Νόμος προβλέπει ότι ο συνδυασμός που θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό από 43 έως 60% θα εκλέξει τα 3/5 των συμβούλων, ήτοι 23 (… 23.4 βγαίνει με τη διαίρεση, οπότε η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω).

Αν υποθέσουμε ότι η παράταξη αυτή είναι η «Επανεκκίνηση» που μοιάζει σήμερα και το απόλυτο φαβορί τότε θα εκλέξει 15 ή 16 συμβούλους από το κεντρικό ψηφοδέλτιο της πόλης των Τρικάλων και 8 ή 7 περιφερειακά (Εστιαιώτιδα 1, Καλλιδένδρου 1, Κόζιακα 1, Παληοκάστρου 1, Παραληθαίων 1, Μ. Καλυβίων 1, Φαλώρεια 1ή 2). Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα στη Φαλώρεια να τις πάρει και τις 2 έδρες, όπως έγινε και το ΄19, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα εκλέξει 15 συμβούλους μέσα στην πόλη και 8 περιφερειακά. Αν βγάλει μόνο 1 εκεί, τότε κερδίζει την έδρα στο κεντρικό και πάει στους 16.

Από 60 έως 70% δεν καταγράφεται καμία διαφορά στην κατανομή των εδρών, παρά μόνο κερδίζει μια επιπλέον αν πιάσει από 70 έως 75% (μοιάζει δύσκολο) και ακόμη μια αν ξεφύγει πάνω από 75% (απίθανο με τα σημερινά δεδομένα).

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης