Ροή Τοπικά

«Σεξουαλικός θεραπευτής». Μια συγκλονιστική ιστορία παρουσιάζεται στα Τρίκαλα

Η Κορίνα καλείται να διαχειριστεί έναν αληθινό εφιάλτη μετά από ένα περίεργο όσο και σπάνιο ατύχημα το οποίο την καθηλώνει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσαρμόσει τη δικιά της κανονικότητα σ’ αυτή των «κανονικών» ανθρώπων και να πείσει ότι παραμένει μια κοπέλα που εξακολουθεί να έχει λίμπιντο, να κάνει όνειρα και να έχει τις ίδιες ανάγκες με τις συνομήλικές της. Χτυπάει τη γροθιά στο μαχαίρι, κάνει λάθος επιλογές, υποδύεται κόντρα ρόλους, μέχρι να καταλήξει στη μοναδική επιλογή, αυτή που είχε από την αρχή και που έχουμε όλοι μας: στη ζωή.

 

 

Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία της διπλανής μας πόρτας. Ενός ανθρώπου, άντρα ή γυναίκας που είτε εκ γενετής, είτε για διάφορους άλλους λόγους καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Πως είναι η ζωή αυτού του ανθρώπου; Πως μπορεί να επανακτήσει μια κανονικότητα και μια ζωή όπως την ονειρεύεται; Να αγαπήσει, να ερωτευτεί, να νιώσει, να γεμίσει. Πως μπορεί να ικανοποιήσει τη σεξουαλικότητά του; Το έχουμε σκεφτεί ποτέ; Ίσως ναι, αλλά δεν τολμάμε να το πούμε ανοιχτά. Ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα τολμά όμως και αγγίζει ο Τρικαλινός συγγραφές Νίκος Μάντζιος στο νέο του βιβλίο «Η Λίμπιντο των Αγγέλων», το οποίο παρουσιάζεται από τις εκδόσεις Γραφή, και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, την  Κυριακή 18 Ιουνίου – 7:30 το απόγευμα, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Και η Κορίνα είναι η πρωταγωνίστριά του.

Σπάει τα ταμπού και μιλάει για τον «σεξουαλικό θεραπευτή», φέρνοντας μάλιστα έναν επαγγελματία του χώρου, τον Δημήτρη Σπύρο Ζώρζο (σεξουαλικό θεραπευτή και εκπαιδευτή σεξουαλικών βοηθών για άτομα με αναπηρία) να μιλήσει γι’ αυτό, μαζί με τον ψυχίατρο Αχιλλέα Οικονόμου (κείμενα θα αφηγηθούν οι ηθοποιοί Αντονέλλα Χήρα και Χρήστος Χαλβατζάρας).

Το trikalavoice.gr μίλησε με τον συγγραφέα Νίκο Μάντζιο, μαθηματικό, ειδικό παιδαγωγό και συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και τον Δημήτρη Σπύρο Ζώρζο.

Είναι καθηλωτικές οι αφηγήσεις τους.

Μας είπε ο Νίκος Μάντζιος: «Μετά από έρευνα και προσπάθεια τεσσάρων και πλέον ετών, παρουσιάζω στο αναγνωστικό κοινό, ίσως το μοναδικό λογοτεχνικό έργο στην ελληνική πεζογραφία που έχει σχέση με ένα θέμα ταμπού: αυτό της σεξουαλικότητας στην αναπηρία.

Με εφόδια τη μυθοπλασία και την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, έγραψα ένα μυθιστόρημα. Πιστεύω ότι μόνο μέσα απ’ τη λογοτεχνία, δύσκολα θέματα όπως αυτό μπορούν να γίνουν πιο εύπεπτα στον δέκτη-αναγνώστη.

Έπεσα τυχαία στο διαδίκτυο πάνω σε μια διάλεξη του Δημήτρη του Ζώρζου, σεξουαλικού βοηθού και σεξουαλικού θεραπευτή, για το θέμα της σεξουαλικότητας στην αναπηρία κι αυτό στάθηκε ο «σπόρος» να γεννηθεί αυτό το βιβλίο

Γράφω την ιστορία της Κορίνας, μιας έφηβης, η οποία μετά από ένα ατύχημα βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο και καλείται ξαφνικά να αποδείξει ότι παραμένει μια γυναίκα η οποία εξακολουθεί να έχει λίμπιντο. Ότι εξακολουθεί να έχει ανάγκες και να κάνει όνειρα όπως και τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της, μόνο που με αυτό το σώμα που της απέμεινε, οι επιλογές της είναι τραγικά λιγότερες.

Ο αναγνώστης πρέπει να διαβάσει το βιβλίο για την απλή ευχαρίστηση της ανάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα μυθιστόρημα, που διαπραγματεύεται μεν ένα σκληρό θέμα, αλλά δεν παύει να αφηγείται μια ιστορία με σασπένς, κορυφώσεις και με αρκετό χιούμορ».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ο ίδιος ο Δημήτρης Σπύρος Ζώρζος, σεξουαλικός θεραπευτής και εκπαιδευτής σεξουαλικών βοηθών για άτομα με αναπηρία:

«Ο στόχος των σεξουαλικών βοηθών ή σεξουαλικών συνοδοιπόρων, είναι να προσφέρουν πρόσβαση στη σεξουαλική απόλαυση με αξιοπρέπεια και σεβασμό και να παρέχουν ένα ασφαλές πλαίσιο στα άτομα με αναπηρία.

Η σεξουαλική εργασία για την οποία συζητάμε, έχει ως βασικό και απαραίτητο όρο τη συναίνεση από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη: ανάπηρο και σεξουαλικό βοηθό.

Η σεξουαλική βοήθεια σε άτομα με αναπηρία είναι μια υπηρεσία που βοηθά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μην νιώθει αποκλεισμένο από το κοινωνικό σύνολο. 

Τελευταία γίνονται προσπάθειες να «στηθεί» και στην Ελλάδα ένα τέτοιο δίκτυο αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμα»!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης