Τοπικά

“Σε αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά…”

Η οικονομική δυσχέρεια ως αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής κι άλλων καταναλωτικών προϊόντων και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τις περισσότερες  οικογένειες το έτος 2024. Παράλληλα η καθημερινή επιβίωση δυσχεραίνεται από τη σταδιακή αύξηση των τιμών των ενοικίων στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου συσσωρεύεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό δεν προέκυψε κάποια μέρα ξαφνικά.

 

Η μη επιβολή πλαφόν στις τιμές των ενοικίων με βασικά στοιχεία την παλαιότητα, την γεωγραφική θέση και τα τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου της κάθε κατοικίας οδήγησε σε αχαλίνωτη αύξηση των τιμών. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για κατοικίες δημιούργησαν το σημερινό στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα.  Ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στα προϊόντα, της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, της βενζίνης, του ρεύματος και της τιμής των ενοικίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών που από τα μέσα του μήνα έχοντας εξαντλήσει το εισόδημά τους αδυνατούν να βιοποριστούν! Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους! Μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες έκλεισαν μη μπορώντας να συντηρηθούν, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής ως επακόλουθο της αύξησης της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου κίνησης και των βασικών υλών.

Δικαίως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ενισχυθεί το εισόδημά τους με διάφορα οικονομικά εργαλεία και να διασφαλίζεται η απορρόφηση της συνολικής παραγωγής των προϊόντων χωρίς καθυστερήσεις και σε τιμές που θα τους επιτρέπει τον σχεδιασμό και την αγορά των υλών για την επόμενη σοδειά.

Επίσης χαρακτηριστικό της οικονομικής δυσχέρειας που περνούν τα νοικοκυριά είναι η αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία οι πλειστηριασμοί των ακινήτων!

Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο η κυβέρνηση θα πρέπει:

Να ενισχύσει άμεσα το ταμείο αλληλεγγύης με ευρωπαϊκά κονδύλια
Να μεριμνήσει για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους μικρομεσαίους επαγγελματίες με κρατικές εγγυήσεις για να υπάρξει μερική ρευστότητα και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο τραπεζικό σύστημα η συγκεκριμένη ρύθμιση
Να χορηγήσει άτοκα δάνεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους
Να μειώσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην τιμή της βενζίνης
Να καταργήσει κάθε οριζόντια φορολόγηση για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες
Να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις στην παιδεία, στην υγεία, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στις δομές πρόνοιας κτλ.
Αυτά τα μέτρα  κατά τη γνώμη μου συνιστούν υπεύθυνη στάση  με βασικό γνώμονα τους πολίτες και την αξιοπρεπή επιβίωσή τους.

 

Γεώργιος Τσιάκαλος

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης