Τοπικά

Σημαντική επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα για την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό

  Οψεις της σύνδεσης εκκλησιαστικής ιστορίας και πολιτισμού στη χώρα μας αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας στο πλαίσιο επιστημονική ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Επρόκειτο για την Η΄ Επιστημονική Ημερίδα στο πλαίσιο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.), με τίτλο «Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός» – MSc «Greece: Church History and Civilization», που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024 στα Τρίκαλα, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Η απογευματινή συνεδρία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα. Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η μελέτη και η έρευνα των διαφόρων ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων του Ορθόδοξου χριστιανικού βίου, όπως αυτά παρήχθησαν μέσα στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

Συνδιοργανωτές της ημερίδας είναι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Χριστιανικού Πολιτισμού, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ως Επισπεύδον Τμήμα, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων και ο Δήμος Μετεώρων.

Στον χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, μετέφερε το καλωσόρισμα του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκου Σακκά, τονίζοντας, τόσο τη σημασία των ανακοινώσεων, όσο και τη διάθεση του Δήμου να συνεργαστεί για την προώθηση παρόμοιων ζητημάτων. Χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομου, απηύθυνε ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, ενώ το επιστημονικό καλωσόρισμα έγινε από τον καθηγητή κ. Απ. Κραλίδη, πρόεδρο του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ. Τον συντονισμό είχε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων κ. Αθαν. Δημητρίου.


Στην πρωινή συνεδρία αναπτύχθηκαν θέματα, όπως Η στωική φιλοσοφία κατά την διάρκεια της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας (Ευαγγελία Κακαρόντζα), Οι αρματολοί και ο ρόλος τους στην Τουρκοκρατία (Χαράλαμπος Παυλίδης), Οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες και ο ρόλος τους (Νικολέτα Κοκόρα), Τα χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής διοίκησης στα Επτάνησα πριν την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα (Μαρία Δήμου), Τα πατριαρχικά σιγίλλια ως ιστορική πηγή στις Κυκλάδες νήσους (Δημήτριος Δρόσος).
Παρέστησαν φοιτητές/τριες και απόφοιτοι των δύο τμημάτων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης