Τοπικά

Στη δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών η δίωξη για παράβαση καθήκοντος του πρώην Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού

Στη δικογραφία που σχηματίζεται για το δυστύχημα στα Τέμπη προστέθηκε και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Θυμίζουμε ότι η δίωξη στον κ. Αγοραστό ασκήθηκε μετά από μήνυση οικογενειών θυμάτων των Τεμπών και αφορά το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος μερικές μέρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Ο κ. Αγοραστός είχε δηλώσει τότε μετά τη δίωξη του πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Προθεσμία για τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Μετά λοιπόν και την προσθήκη της δίωξης του κ. Αγοραστού στη δικογραφία για τα Τέμπη ο συνολικός αριθμός των ποινικά εμπλεκόμενων στην υπόθεση ανήλθε στους 34. Δύο εξ αυτών, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, θα απολογούνταν σήμερα στον εφέτη ανακριτή όμως ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

θυμίζουμε πως συνολικά διώκονται 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 που αφορά την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση.

Οι καταθέσεις των υπολοίπων 14 συνεχίζονται αύριο μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου με το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να ζητήσουν νέα προθεσμία για να απολογηθούν να είναι ανοιχτό.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμούν επίσης οι καταθέσεις δύο στελεχών της Hellenic Train.

Επόμενες ανακριτικές πράξεις

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται νέες ανακριτικές πράξεις που σχετίζονται με τα αιτήματα που καταθέτουν συγγενείς οικογενειών σχετικά με τη φωτιά και την εμπορική αμαξοστοιχία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που αναμένεται να επιμηκύνει καταπώς φαίνεται την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, ήρθε μετά την πρόσφατη παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζητά από τις ανακριτικές αρχές να εξεταστούν οι καταγγελίες των συγγενών έτσι ώστε με το πέρας της διαδικασίας να μην «μείνει καμία σκιά» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εισαγγελική παραγγελία.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί η αποστολή σκληρών δίσκων που έχουν καταγεγραμμένο  βιντεοληπτικό υλικό από την εμπορική αμαξοστοιχία  στην εταιρεία κατασκευής τους στο Λονδίνο προκειμένου να γίνει προσπάθεια πλήρης ανάκτησης του υλικού. Να σημειωθεί πως στη δικογραφία περιέχονται μόνο μερικά καρέ από το βιντεοληπτικό υλικό τα οποία εξετάστηκαν ήδη από τις ανακριτικές αρχές χωρίς να εξάγεται ωστόσο κάποιο συμπέρασμα.

Αναφορικά με την ανάφλεξη και τη φωτιά μετά την σύγκρουση αναμένεται να οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας από ελληνικό πανεπιστήμιο με γνώση επί του αντικειμένου προκειμένου να αναλύσει και να συντάξει πραγματογνωμοσύνη για τις χημικές ουσίες, όπως το ξυλόλιο, που εντοπίστηκαν στο σημείο του συμβάντος και στα συντρίμμια των βαγονιών .

Θυμίζουμε πως οι πραγματογνώμονες των οικογενειών αμφισβητούν το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων που αναφέρει ότι η ανάφλεξη και η πυρκαγιά οφείλεται στα έλαια των μετασχηματιστών των δύο αμαξοστοιχιών και ισχυρίζονται στα δικά τους πορίσματα πως η φωτιά οφείλεται στην ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης.

Τέλος αναμένεται να εξεταστεί και η αποστολή βιολογικού υλικού σε ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο στον Καναδά προκειμένου να γίνει άλλη μια προσπάθεια ταυτοποίησης της 23χρονης Εριέττα Μόλχο που θεωρείται το 57ο θύμα. Θυμίζουμε πως το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε τον χειμώνα στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κουλούρι, στάλθηκε στα Εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο δεν προέκυψε ταυτοποίηση.

Να σημειωθεί πως αυτές οι ενέργειες των ανακριτικών αρχών θα διεξάγονται παράλληλα με την εξέταση μαρτύρων και την άσκηση νέων ποινικών διώξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης