Τοπικά

Στο Ζάρκο ο Κουτσούμπας. Μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών (φώτο)

Στα πλαίσια περιοδείας του σε τουλάχιστον 8 «μπλόκα» αγροτών σε 6 διαφορετικούς νομούς , την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ,πραγματοποίησε προγραμματισμένη «στάση» στον Ζάρκο Τρικάλων ,όπου είναι στημένο το μεγαλύτερο αγροτικό μπλόκο στα Τρίκαλα με περισσότερα από 130 αγροτικά μηχανήματα.

 

 

Στο σημείο του μπλόκου είχε  συγκεντρωθεί από νωρίς  πλήθος αγροτών από το ίδιο το χωριό, από τα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας , αλλά και από πολλά χωριά του νομού Τρικάλων . Επίσης, κάτοικοι της ευρύτερης  περιοχής , ανάμεσά τους και πολλοί  πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη ,καθώς και στελέχη της Τ.Ε. Τρικάλων του Κόμματος. Το Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν ο Κύριλλος Παπασταύρου ,μέλος του Π.Γ. , η Μαρία Γαβαλά ,μέλος της ΚΕ & Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος , ο Κώστας Μπασδέκης ,μέλος της ΚΕ , καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλία Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας) & Βασίλης Μεταξάς ( Μαγνησίας) .

Με την άφιξη στο χώρο του μπλόκου του Ζάρκου το Δ.Κουτσούμπα υποδέχτηκαν ο Γιάννης Σδράλης ,πρόεδρος της κοινότητας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου ,καθώς και ο Λάμπρος Τσέκας ,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» .

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση που ακολούθησε σε παρακείμενο κατάστημα ,πέραν των σοβαρών ζητημάτων των αγροτών ήταν και οι τεράστιες επιπτώσεις από τις πλυμμήρες και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς το Ζάρκο και η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας έχει δεχθεί σκληρά πλήγματα από τις πλημμύρες του 2023 αλλά και από τον σεισμό τον Μάρτιο του 2021

     Στον Δ.Κουτσούμπα οι Γ. Σδραλής και Λ. Τσέκας επέδωσαν τα αιτήματά τους ,τονίζοντας πως οι αγρότες αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας ,που αφού εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών, κατήγγειλαν πως  «πέντε μήνες μετά την πλημμύρα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης απ’ τις πληγές τους και δηλώνουν ταυτόχρονα πως «χωρίς αγρότες δεν υπάρχουν χωριά, δεν υπάρχει φαί». Τα αιτήματά τους για αποκατάσταση από τις πλημμύρες κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Μ.Καλυβιών ,όντες αγρότες και οι ίδιοι ,τόνισαν πως « ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πλημμυροπαθείς των άλλων χωριών ,ήδη έχουμε συντονισθεί και κινητοποιούμαστε μαζί , αλλά και με τους αγρότες ,αφού μας ενώνουν κοινές ανάγκες» «Ζούμε και θα πεθάνουμε στα κοντέϊνερς», ήταν η κραυγή αγωνίας μιας σεισμοπαθούς από το Ζάρκο , ζητώντας να μην ξεχαστούν οι πληγέντες από το σεισμό του Μάρτη 2021.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, τους ευχήθηκε καλή δύναμη, υγεία και καλούς αγώνες, γιατί όπως είπε «είναι δίκαιοι αγώνες, τα αιτήματά σας είναι δίκαια και ξέρετε ότι είμαστε μαζί σας από την πρώτη στιγμή με τα στελέχη, τα μέλη του ΚΚΕ, με τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και έτσι θα είμαστε μέχρι τέλους.

Γιατί ο αγώνας έχει συνέχεια, δεν τελειώνει, παρότι η κυβέρνηση σήμερα εμφανίζεται στριμωγμένη, γιατί εσείς την έχετε στριμώξει με το δίκιο σας, με τα μπλόκα σας, με την ενότητά σας σε όλη την Ελλάδα. Θυμόμαστε όλοι πώς ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες με συκοφαντίες, με ψέματα, ακόμα και με καταστολή και τώρα συνεχίζει να λέει για κάποια μέτρα-κοροϊδία. Είναι κοροϊδία πραγματικά, γιατί δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτημάτων σας, γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να συνεχιστεί ο αγώνας.

Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «δίνει πολλά λεφτά» στους αγρότες ενώ τελικά δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που έπαιρναν το 2016 κι ενώ έχουν αυξηθεί όλα, όπως τα εφόδια, το ρεύμα κλπ.

Δεν ακούμε αυτά που λένε, για παράδειγμα για τα 82 εκατ. από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για 300 χιλιάδες αγρότες, τα οποία δεν είναι ούτε “για ζήτω”, τη στιγμή που έχει εκτοξευθεί η ακρίβεια και το κόστος παραγωγής.

Ούτε ο “αέρας κοπανιστός” που λέει για το ρεύμα όταν σήμερα αρνείται αυτό που διεκδικείτε -και εμείς συμφωνούμε- δηλαδή τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που πρέπει να είναι το ρεύμα για τους αγρότες. Και δεν ακούμε επίσης τα διάφορα παραμύθια, ότι “δεν έχει αντοχές η οικονομία και ότι δεν υπάρχουν χρήματα”. Βρίσκονται αμέσως χρήματα όταν πρόκειται να δοθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους βιομηχάνους, στους εμπόρους, στα καρτέλ και στα μονοπώλια της ενέργειας για την πράσινη μετάβαση, αλλά όταν πρόκειται να δώσουν χρήμα για να αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα του αγρότη, του εργάτη, αυτού που παλεύει μέρα-νύχτα με τον μόχθο του, στο χωράφι του για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του, τότε λέει “δεν υπάρχουν χρήματα”. Τότε δεν έχει αντοχές η οικονομία, όταν πρέπει να πάρουν μέτρα προστασίας, τότε τα θυμάται όλα. Την ίδια ώρα δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές. Εκεί πώς τα βρίσκει τα χρήματα; Αλλά αφορολόγητο πετρέλαιο δε δίνει στους αγρότες”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, συνεχίζοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής λόγω των πρόσφατων πλημμυρών λέγοντας πως “αφού σας πνίξανε, αφού πνίξανε σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία, τώρα λέει ότι “έχει κόστος”. Έκαναν πέντε μήνες για να πάρουν μέτρα και ακόμα οι αποζημιώσεις είναι ανεπαρκείς, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ακόμα αντιπλημμυρικά έργα ή αποκαταστάσεις σπιτιών, εγκαταστάσεων, χωραφιών δεν έχουν γίνει. Ακόμα υπάρχουν τόσα ανοιχτά προβλήματα, τόσες ανοιχτές πληγές εδώ στη Φαρκαδόνα και σε όλη τη Θεσσαλία.

Και εμείς κρατάμε μικρό καλάθι με τα περίφημα σχέδια περί ανασυγκρότησης, γιατί πάλι τα σχέδια ανασυγκρότησης και της Ολλανδίας και της ελληνικής κυβέρνησης και της περιφέρειας, πάλι βάζουν μπροστά το ζήτημα του κόστους. Και εμείς ανησυχούμε γιατί με την εμπορευματοποίηση του νερού, ουσιαστικά το κόστος θα το πληρώσει πάλι ο αγρότης και με αυξημένα τιμολόγια. Είναι επίσης η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση που προβλέπει το σχέδιο ανασυγκρότησης, που επίσης θα εκτινάξει το κόστος για τον αγρότη ο οποίος θα πληρώνει για παραγωγικές μονάδες, για σπίτια, για εγκαταστάσεις, για χωράφια κλπ στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Φυσικά, ο σκοπός για αυτούς με αυτό το σχέδιο είναι να συγκεντρωθεί η γη πάλι σε λίγα χέρια, στους πολύ μεγάλους, στους καπιταλιστές που έχουν άμεση επαφή με τους βιομηχάνους.

Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, πάνε και δίνουν στους βιομηχάνους και στους εμπόρους οι οποίοι πουλάνε ακριβά τα εφόδια και τα μέσα και ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και την ίδια ώρα, οι ίδιοι έρχονται και αγοράζουν τα προϊόντα σας με εξευτελιστικές τιμές ή με τις “ανοιχτές” όπως λένε τιμές, με αποτέλεσμα στο ράφι των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια να πληρώνει με ανατιμήσεις, ακριβά τα προϊόντα, ενώ ο αγρότης υποφέρει και δεν έχει να ζήσει στοιχειωδώς την οικογένειά του, δεν έχει τα καλλιεργητικά εφόδια, δεν έχει τις δυνατότητες, το εισόδημα για να μπορέσει να παράγει και την επόμενη χρονιά, γιατί η δουλειά του είναι συνεχής. Και ξέρουμε τη μεγάλη συνεισφορά του Έλληνα αγρότη, γιατί αυτός παράγει, αυτός δίνει τροφή σε όλο τον λαό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως “η πατρίδα μας έχει πλούσιες κλιματολογικές, εδαφικές συνθήκες που μπορούν να αναπτυχθούν. Έχει αγρότες με εμπειρία, γερά χέρια, γερά μυαλά, νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιότερους και να καλλιεργήσουν. Για να έχει και ποιοτικά και φθηνά προϊόντα όλος ο κόσμος. Αλλά αυτό δε γίνεται, γιατί άλλα είναι τα σχέδια των λίγων, των μεγάλων. Και εδώ να εξηγούμαστε, εμείς τα λέμε καθαρά και μέσα στη Βουλή, και στην Ευρωβουλή και εδώ που είμαστε απόψε, και παντού απ’ το πρωί που γυρνάμε στα μπλόκα του αγώνα.

Υπάρχουν ευθύνες, και υπεύθυνοι είναι οι μεγάλοι έμποροι, οι βιομήχανοι, είναι τα μονοπώλια και τα καρτέλ της ενέργειας. Αυτοί είναι οι βασικοί, που τρώνε όλον τον πλούτο, που απομυζούν όλα τα κέρδη και που παίρνουν και όλες τις χρηματοδοτήσεις. Και απ’ την άλλη μεριά βεβαίως, μαζί, είναι οι κυβερνήσεις όλες μέχρι σήμερα, είναι αυτά τα κόμματα που ψηφίζουν την ΚΑΠ και που μας έλεγαν για την ΕΕ και τα “χρυσά κουτάλια” εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα οποία αποδείχθηκαν παραμύθια. Όλοι αυτοί ευθύνονται. Και η ίδια η ΕΕ αποδείχθηκε ότι είναι μια μεγάλη λυκοφωλιά, είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, του Έλληνα αγρότη, συνολικά των εργαζομένων.

Αυτοί που μας έλεγαν ότι με την ΕΕ των 27 αγορών, του ανταγωνισμού, της μεγάλης αγοράς που θα μπορούμε να πουλάμε, κι ότι θα υπάρχει ευημερία για τον Έλληνα εργάτη, για τον Έλληνα αγρότη, για τον εργαζόμενο συνολικά λαό, αποδείχθηκε ότι έλεγαν ψέματα. Αποδείχθηκε ότι οι εκτιμήσεις τους ήταν λάθος, ούτε ανέβηκε το λαϊκό εισόδημα, αντίθετα χρόνο με τον χρόνο πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο και ευθύνονται τα κόμματα που ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι μ’ αυτή τη νέα ΚΑΠ θα την πληρώσει η ελληνική αγροτιά, και είδαμε πώς εξελίχθηκε το πράγμα, γιατί η νέα ΚΑΠ λειτούργησε υπέρ των μεσαζόντων, υπέρ των τραπεζών, που αυτοί έχουν και τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής τελικά και του Έλληνα αγρότη.

Η νέα ΚΑΠ μείωσε τις χρηματοδοτήσεις, τα χρήματα που ερχόντουσαν κατά 250 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ποσό, σήμερα που έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής. Κι απ’ την άλλη μεριά, επίσης, δεν ισχύουν τα τα διάφορα που μας λένε, ότι “υπάρχουν αντισταθμιστικά από άλλα προγράμματα της νέας ΚΑΠ”, όπως είναι τα οικολογικά, τα “πράσινα” προγράμματα και “πράσινα” άλογα, οι διασυνδεδεμένες ενισχύσεις κλπ, διάφορες ορολογίες που χρησιμοποιεί η ΕΕ και η ΚΑΠ, κι αυτές είναι μειωμένες κατά 5%, δεν το λένε αυτό.

Δεν λένε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί. Άρα λοιπόν, εκεί είναι τα προβλήματα, κι εκεί να δούμε, ποιος ψηφίζει τέτοιες αποφάσεις για να την πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Σήμερα η εργατική τάξη της Ελλάδας, οι εργάτες, οι υπάλληλοι στις πόλεις, οι μικρομαγαζάτορες, οι φοιτητές -που επίσης κι αυτοί παλεύουν για να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια τους και να μην ιδιωτικοποιηθούν για να τα πληρώνουν εμείς οι γονείς τους, όλος ο λαός- είναι στο πλευρό σας.

Όλοι ξέρουν ότι αγωνίζεστε για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα, όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα παράγει και καταλαβαίνουν πού βρίσκεται η ευθύνη, είναι στο πλευρό σας. Κι αυτή την ώρα σε άλλες πόλεις υπάρχουν ψηφίσματα, υπάρχουν ανακοινώσεις, υπάρχουν κινητοποιήσεις. Αν αποφασίσετε για παράδειγμα, γιατί δική σας θα είναι η απόφαση, να κινηθείτε και προς την Αθήνα, να ξέρετε θα έχετε ένα μεγάλο κίνημα υποστήριξης αυτού του αγώνα κι από άλλους ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή. Έτσι, λοιπόν, ενωμένοι, χέρι-χέρι όλοι πρέπει να προχωρήσουμε και να ασκήσουμε τις πιέσεις να δοθούν ανάσες ανακούφισης, να φτιαχτούν έργα.

Ειδικά εδώ στις πλημμυρόπληκτες περιοχές  τα έργα που χρειάζονται δεν έχουν καν ξεκινήσει Άρα, πρέπει να υπάρχουν άμεσα, με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα σχέδια, μέτρα απαραίτητα που μπορούν να μας πουν οι υπεύθυνοι και μπορούν άμεσα να τα μελετήσουν, κι όχι να τα στείλουν να τα μελετάνε και να τα μελετάνε και να περνάνε δεκαετίες έτσι.

Εμείς λέμε το εξής, ο αγώνας σας πρέπει να στραφεί ενάντια σ’ όλους αυτούς και την κυρίαρχη πολιτική, με επιλογές που θα κάνετε εσείς οι ίδιοι, ατομικά ο καθένας, μέσα απ’ τα συλλογικά σας όργανα, με την πάλη σας, με τον αγώνα σας.

Γιατί πραγματική αντιπολίτευση, εδώ που τα λέμε και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν γίνεται μέσα στη Βουλή ή την Ευρωβουλή. Η πραγματική αντιπολίτευση γίνεται εδώ στα μπλόκα, γίνεται στους δρόμους του αγώνα. Γιατί, επιτέλους, μπορούμε να ζούμε χωρίς να έχουμε τον εκβιασμό του έμπορου, του μεσίτη, του βιομηχάνου. Η αγροτιά μπορεί να ζει χωρίς να έχει το συνεχές κυνηγητό απ’ την εφορία ή απ’ την τράπεζα. Η αγροτιά, ο λαός μας, μπορεί να ζήσει χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Η νίκη θα είναι δική σας».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης