Τοπικά

Τα Τρίκαλα τίμησαν τον ιστορικό Επίσκοπό τους, Άγιο Οικουμένιο (φώτο)

Λαμπρά εόρτασε η τοπική μας Εκκλησία τη μνήμη του Αγίου Οικουμενίου, ο οποίος εκλάησε το θρόνο της και διαποίμανε Θεοφιλώς τη Μητρόπολή μας. Ο Άγιος Οικουμένιος έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα (995 μ.Χ.). Μελέτησε όλους τους Πατέρες της Εκκλησίας και αναδείχτηκε άριστος ερμηνευτής των αγίων Γραφών.

 

Για τον Άγιο Οικουμένιο μεταξύ των ερευνητών υπάρχει μία μακρά διαμάχη, τόσο για την ταυτότητά του, όσο και για το πότε ακριβώς έζησε. Αναφέρεται επίσκοπος της Τρίκκης τον 10 αιώνα. Αλλά μια ισχυρή και αδιάκοπη παλαιά τοπική παράδοση τον τοποθετεί χρονικά στον 4ο μ. Χ. αιώνα, όπως αναφέρεται στο Εγκώμιο που έγραψε για τον Οικουμένιο τον 14ο αιώνα ο λόγιος μητροπολίτης Λαρίσης Αντώνιος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω Εγκώμιο, ο Άγιος Οικουμένιος καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν ανιψιός του Αχιλλείου Λαρίσης και εξάδελφος του Ρηγίνου, επισκόπου Σκοπέλου. Ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα και διδάσκαλο Αχίλλειο στη Λάρισα και τελικά εκλέχτηκε επίσκοπος Τρίκκης, εκπληρώνοντας έτσι την μεγάλη επιθυμία του θείου του να τον δει ιεράρχη. Οι δυο τους έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ. Χ.), όπου και θαυματούργησαν εις απόδειξη της ορθής πίστης (λίθος ανέβλυσε νερό). Πέθανε πλήρης ημερών και αναδείχτηκε θαυματουργός, τα τίμια λείψανά του φυλάσσονταν σε λάρνακα στον ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν μέσα στο φρούριο.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε στον περικαλλή νέο Ναό που ανεγέρθηκε στη χάρη του στη φερώνυμη συνοικία της πόλης, πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου, συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ο κ. Χρυσόστομος ιερούργησε το πρωί της Τετάρτης, κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής και μίλησε καταλλήλως στους πιστούς.

(φωτογραφίες Δημήτρης Καραγιάννης)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης