Ροή Τοπικά

Τι ζητάνε οι δάσκαλοι των Τρικάλων για την επανέναρξη των σχολείων

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία με έλλειψη αισθήματος ευθύνης και με ανακοινώσεις για λήψη μέτρων που εν τέλει δεν ήταν τίποτ’ άλλο από ψευδείς διαβεβαιώσεις! Παράλληλα εξαπολύει απειλές κατά των εκπαιδευτικών παρά το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων συναδέλφων που με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά το 80%, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα της ατομικής ευθύνης!

 

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Τρικάλων αναφέρει:

-Ενώ ο κλάδος έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία ζητά να μη γίνει δεκτό κανένα αίτημα μείωσης του αριθμού των μαθητών παρά το γεγονός ότι δημόσια το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει δώσει διαβεβαιώσεις για μείωση του αριθμού μαθητών όπου αυτό είναι δυνατόν.

– Περιορίζει τις προσλήψεις του αριθμού των αναπληρωτών στην παράλληλη στήριξη, στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζει το μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας στους αναπληρωτές διατηρώντας έτσι το καθεστώς επισφάλειας και την ελαστική σχέση εργασίας!

– Στη μεταφορά των μαθητών δεν εφαρμόζει το μέτρο της ασφαλούς υγειονομικά μετακίνησης δηλ. όχι πληρότητα 100% στα οχήματα για τη μεταφορά μαθητών.

– Δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία τη στιγμή που σε περίοδο πανδημίας η καθαριότητα των σχολικών χώρων είναι μέγιστης σημασίας ζήτημα και βασικό μέτρο κατά της διασποράς του ιού!

 Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει το αίτημα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Το αίτημα αυτό το απέρριπτε την περσινή σχολική χρονιά µέχρι τις 2 Νοέµβρη, λέγοντας ότι «τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερµετάδοσης του κορωνοϊού» και µία εβδομάδα μετά τα έκλεισε για έξι ολόκληρους μήνες! Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, πάνω από 80%, έχει ήδη εμβολιαστεί. Τα σωματεία μας είναι υπέρ του δημόσιου και δωρεάν μαζικού εμβολιασμού. Το εμβόλιο είναι όπλο και επίτευγμα την επιστήμης. Είναι προκλητική και απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τον αναγκαίο εμβολιασμό, από όπλο και δικαίωμα, σε εργαλείο απειλών, εκβιασμών, απολύσεων, περικοπών, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτη η μετακύληση του κόστους των απαραίτητων διαγνωστικών τεστ στους ίδιους τους συναδέλφους. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση κάνει «δωράκια» στις επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας.

 

Διεκδικούμε:

 

— Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Ουσιαστική μέριμνα για την εύρεση χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

—  Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράµµατος. Κέντρα ενηµέρωσης, εµβολιασµού, διεξαγωγής τεστ και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεµένα µε τα σχολεία, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

— Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

—  Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζοµένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.

—  Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.

—  Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται.

—  Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

—  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

—  Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων  μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης