Τοπικά

Τρίκαλα. Νέα όπλα στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Ο Τρικαλινός γιατρός Απόστολος Λαγάρας γράφει στο trikalavoice.gr για τις εξελίξεις της ασθένειας.

Αναλυτικά:

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι αποτέλεσμα της φθοράς των αρθρικών επιφανειών. Ανήκει στις λεγόμενες εκφυλιστικές παθήσεις, δηλαδή με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισής της. Ανάλογα με τα αίτιά της διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής δεν έχει επαρκώς καθορισμένη αιτία και αποδίδεται σε γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με παρατεταμένη καταπόνηση. Η δευτεροπαθής είναι αποτέλεσμα τραυματικής κάκωσης στην περιοχή, ρευματικού νοσήματος ή πιο σπάνια αποτελεί συνέπεια λοίμωξης.
Ο προοδευτικά αυξανόμενος πόνος, ο περιορισμός της κίνησης του γόνατος και η δυσκαμψία της άρθρωσης αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας .Το ανέβασμα σε σκάλα, το βάδισμα σε ανοδική κλίση (π.χ. λόφος) και η προσπάθεια του ασθενή να σηκωθεί από την καρέκλα επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Στα αρχικά στάδια συστήνεται συντηρητική θεραπεία με στόχο τη μείωση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας. Η αγωγή αποτελείται από λήψη αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, φυσιοθεραπεία κι ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος και βιολογικών παραγόντων.
Το υαλουρονικό οξύ είναι συστατικό του φυσιολογικού αρθρικού υγρού. Δρα ως λιπαντικό των αρθρικών επιφανειών. Η έγχυσή του έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην ύφεση του πόνου και στη διατήρηση της κινητικότητας. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να δώσει και η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma- PRP). Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το άλγος και τη δυσκαμψία.
Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αδυνατεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, τότε επιλέγεται η ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης ως οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με ειδικά εμφυτεύματα. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει είτε με την κλασσική ανοιχτή τεχνική είτε με τις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS). Οι νέες σύγχρονες αρθροπλαστικές γόνατος έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χρήση νέων και ιδιαίτερα ανθεκτικών υλικών. Η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων αγγίζει πλέον τα 20 χρόνια.

Απόστολος Αθ. Λαγάρας
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης