Ροή Τοπικά

Τρίκαλα. Τελικά ο καφές αλήθεια… αδυνατίζει;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή μας ξεκαθαρίζει μύθους και αλήθειες για τον καφέ και το αδυνάτισμα.

Πίνετε κι εσείς καφέ πριν την προπόνηση γιατί… κάνει καύσεις;…

«Στην πραγματικότητα η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό έως και 11% γιατί διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα» μας εξηγεί η Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή και συνεχίζει: «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει σε πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αδυνατίσματος  αλλά και γιατί επιφέρει  κορεσμό. Έτσι μη βιάζεστε να χαρείτε γιατί δεν είναι η λύση της παχυσαρκίας ίσως όμως είναι ένα πολύ μικρό λιθαράκι…».

Ποιες είναι οι ιδιότητες της καφεϊνης όμως; «Κύρια δράση της καφεΐνης είναι η βελτίωση της εγρήγορσης , της συγκέντρωσης και της διάθεσης» εξακολουθεί η Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή «επίσης είναι ένα εργογόνο βοήθημα για τους αθλητές  στους οποίους βελτιώνει την απόδοση στην αντοχή σε διάφορα αθλήματα.

Σημαντική είναι η δράση του καφέ στον ρυθμό μετακίνησης  της τροφής στο πεπτικό μας σύστημα. Αυξάνει την έκκριση της ορμόνης γαστρίνης και έτσι επιταχύνεται η πέψη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο  που πίνουμε ένα καφεδάκι μετά από ένα πλούσιο γεύμα!

Δόση ασφαλείας : σύμφωνα με τον EFSA (European Food Safety Aythority)  μπορούμε να πάρουμε έως και 400mg καφείνης την ημέρα. Αυτό το μεταφράζουμε έως  και  3 φλυτζάνια καφέ ανάλογα πάντα με την περιεκτικότητά του σε καφείνη ( 160mg ένας γαλλικός). Βέβαια πάντα πρέπει να προσέχουμε και την πρόσληψη καφείνης και από άλλες πηγές.

Ενδεικτικά : 60gr σοκολάτας περιέχει 15mg καφείνη, 250ml  ρόφημα σοκολάτας  περιέχει 10mg καφείνη, 250ml τσάι περιέχει 60mg καφείνη, 375ml Coca Cola περιέχει 49mg καφείνη.

Επομένως, σωστή γνώση και διαχείριση της ποιότητας και της ποσότητας των ροφημάτων μας όπως άλλωστε και της τροφής μας και να θυμάστε πως οι μικρές χαρές στη ζωή μας είναι αυτές που  αξίζουν περισσότερο»!!!

Info:

Αγγελική Κλεισιάρη – Καραλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  MSc

Απόλλωνος 6-Τρίκαλα

Τηλέφωνο 2431072444.

Facebook Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Instagram aggeliki_kleisiari_karali

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης