Τοπικά

“Φιλιά εις τα παιδιά ”: Ένα “κρυφτό” με τον θάνατο

Μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος που συγκίνησε τους μαθητές Μεγάλων Καλυβίων.

 

Σήμερα 27 Ιανουαρίου 2022 , ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το Γυμνάσιο Μεγάλων Καλυβίων υλοποίησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική δράση. Όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τη βραβευμένη ταινία – ντοκιμαντέρ του Τρικαλινού σκηνοθέτη Λουλέ Βασίλη με τίτλο “Φιλιά εις τα παιδιά ” .

Η ταινία περιλαμβάνει τις ιδιαίτερα συγκινητικές μαρτυρίες – αφηγήσεις των πέντε ηλικιωμένων πια Εβραίων πρωταγωνιστών, που επέζησαν στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής κρυμμένοι σε σπίτια γενναίων και ευαισθητοποιημένων Ελλήνων χριστιανών και ξετυλίγουν πια μπροστά στο φακό το οδυνηρό κουβάρι των παιδικών τους αναμνήσεων.

Μετά το τέλος της προβολής της οι μαθητές συνομίλησαν με τον δημιουργό της, τον Β. Λουλέ, με τηλεδιάσκεψη τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω covid 19. Oι ερωτήσεις που τέθηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές ήταν ποικίλες και ενδεικτικές του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν για την ταινία, η οποία τους γέννησε συναισθήματα συγκίνησης και ανθρωπιάς. Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές απάντησε με ιδιαίτερη ευαισθησία σε όλες τις απορίες των παιδιών δίνοντας το στίγμα της ταινίας του και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας, κινηματογράφου, ανθρωπιάς, θάρρους, αλληλεγγύης, αρχών και αξιών τόσο πολύτιμων στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Η τηλεδιάσκεψη τελείωσε με πρόσκληση του κ. Λουλέ σε δια ζώσης συνάντηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να έχουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που να παρέχει και κοινωνικές δεξιότητες εκτός από τις γνωστικές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές τον ευχαριστούμε δημόσια για τη σπουδαία ταινία και τα μηνύματα της και για τον προσωπικό χρόνο που μας αφιέρωσε. Τον συγχαίρουμε, επίσης, για την τιμή που απέδωσε στα Εβραιόπουλα που χάθηκαν και δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν αλλά και στα “κρυμμένα” παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν έτσι ξαφνικά και στους γενναίους ανθρώπους που τα έσωσαν διακινδυνεύοντας τη δική τους ζωή.

 

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης