Τοπικά

15 παιδιά παρουσίασαν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στη Θεσσαλία

Για το πολυσυστημικό  φλεγμονώδες σύνδρομο που χτυπά τα παιδιά μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο,  η καθηγήτρια Παιδιατρικής και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ κα Ιωάννα Γριβέα.

 

«Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα έχουμε νοσηλεύσει συνολικά 15 παιδιά με το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Είναι περιστατικά από όλη την Θεσσαλία και προφανώς κάποια από αυτά και από την Λάρισα. Αυτά είναι πραγματικά σοβαρά περιστατικά και διακομίζονται στο ΠΓΝΛ και την δική μας Παιδιατρική Κλινική. Αυτή τη περίοδο νοσηλεύουμε δύο περιστατικά τα οποία νoσήσαν από covid τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εμφανίζεται 40 ημέρες μετά την νόσηση το σύνδρομο. Η λοίμωξη που πέρασαν από τον ιό ήταν ήπια ως εικόνα. Το σύνδρομο αυτό είναι πολύ σοβαρό και το καταλαβαίνουν οι γονείς, δεν είναι κάτι που θα τους ξεφύγει. Τα παιδιά έχουν μια πολύ έντονη κλινική εικόνα. Κάνει το παιδί υψηλό πυρετό και συνήθως έχει έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Ταυτόχρονα εμφανίσει προβλήματα και στα υπόλοιπα συστήματα και μιλώ για τα νεφρά και την καρδιά. Τα παιδιά που το εκδήλωσαν είχαν περάσει πολύ ήπια την νόσηση από covid», αναφέρει.

«Χτυπά 1 στα 1500 παιδιά που θα νοσήσουν»

Ποια παιδιά «χτυπά» περισσότερο; «Αυτά τα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί. Ήταν κυρίως παιδιά που νόσησαν με «Δέλτα». Δεν μιλάμε για πολύ μωρά, αλλά για παιδιά μετά την ηλικία των 3-4 ετών. Δηλαδή είναι από το νηπιαγωγείο και πάνω. Το εμβόλιο βοηθάει σε αυτή την νόσηση και γι’ αυτό και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν θέλουμε να νοσήσουν και να αναπτύξουν αυτό το σύνδρομο. Υπολογίζεται πως ένα στα 1500 παιδιά που νοσούν από covid παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο. Αυτό είναι ένα σύνδρομο post covid. Σαν long covid δεν ξέρουμε ακόμη τι μπορεί να αφήνει μακροχρόνια σε ένα παιδί», σημειώνει.

6 έως 10 εισαγωγές παιδιών ημερησίως
Αυξημένες παρουσιάζονται οι εισαγωγές παιδιών από κορωνοϊό στην Παιδιατρική του ΠΓΝΛ. «Πλέον νοσούν πάρα πολλά παιδιά. Πέρυσι δεν γινόταν αυτό καθώς είχαμε κλειστά σχολεία και η διασπορά ήταν μικρότερη. Δεν νοσηλεύουμε τόσα παιδιά όσα νοσηλεύαμε με την «δέλτα». Πάντως νοσούν ακόμη και μωρά κάτω από ενός έτους, αλλά δεν κάνουν πνευμονίες. Όμως προσκομίζονται στο νοσοκομείο και από τις εξετάσεις τους φαίνεται πως υπάρχει μια έντονη φλεγμονή, χωρίς να κάνουν κάτι σοβαρό. Κάνουμε εισαγωγή 6 έως 10 παιδιά κάθε μέρα. Μένουν περίπου 3-4 ημέρες στο νοσοκομείο», καταλήγει.

larissapress.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης